реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Кужельна компанія. Чернігівські витоки сепаратизму

Не встигли вщухнути розмови про те, що колишній депутат Чернігівської міської ради, заслужений тренер України з кікбоксингу Андрій Кужельний возив на Майдан ешелони з тітушками, як його знову накривають гучними звинуваченнями. Зараз йому ставлять у вину пособництво сепаратистам.

Кілька тижнів тому СБУ затримала громадян України Дмитра Васильця та Євгена Тімоніна. Спецслужби звинувачують даних осіб у тому, що вони допомагали терористам налагодити телеканал «Новоросія ТВ».

Василець з Тімоніним є членами організації «Медіа-Люстрація», котра ставить собі за мету інформувати українців про те, що замовчує вітчизняна преса. Серед такого, на думку медіалюстраторів, у вересні, наприклад, було: збитки українських аеропортів після заборони російським авіакомпаніям літати в Україну, законність блокади Криму Меджлісом та «Правим сектором», негативні наслідки вступу України в НАТО, у жовтні – рукостискання Порошенка і Путіна у Парижі, перемоги, при допомозі Росії, сірійської армії над ІДІЛ тощо. Не відміняючи того факту, що в українській пресі існують «священні корови» та табу, тільки в переліку тем медіалюстраторів простежується явне проросійське спрямування. Як знак оклику під цим, експерти «Медіа-Люстрації», скажімо, колишній народний депутат України Олена Бондаренко.

Серед інших меділюстраторів, зокрема, Павло Тисевич, котрий разом з Васильцем створили Правильное ТВ» - проросійський інтернет-телеканал. Кожен з членів «Медіа-Люстрації» був делегований в організацію якоюсь профспілкою чи громадським об’єднанням. Всього, за даними сайту медіалюстраторів, їхній рух налічує 20 організацій. Василець, скажімо, представляє Всеукраїнську профспілку працівників сфери комп’ютерних та інформаційних технологій, Тімонін – громадську організацією «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція», Тисевич - Всеукраїнську незалежну профспілку спортивних тренерів, інструкторів-методистів та професійних спортсменів.

Самі назви об’єднань говорять: якщо їх і цікавить медіалюстрація, то далеко не в першу чергу. Як гадаєте, наскільки інвалідів цікавлять збитки українських аеропортів після їх закриття для російських авіакомпаній, чи комп’ютерників – негативні наслідки вступу України в НАТО? Навіщо ж тоді ці об’єднання стали учасниками руху «Медіа-Люстрація» і дозволяють використовувати своє ім’я? Можливо, це прояснять ті, хто за ними стоїть. Спортивну профспілку, наприклад, очолює голова Чернігівського обласного осередку фізкультурно-спортивного товариства «Україна» Андрій Кужельний (докладніше про нього «Найдієвіший варіант – дати у вухо», «Чернігівщина» №34, 2014), більш відомий у Чернігові, як заслужений тренер України з кікбоксингу та депутат міськради останнього скликання від Партії регіонів.

Найбільшу популярність пан Кужельний отримав взимку 2013-14, коли одні його спортсмени приходили підтримувати порядок на чернігівському Євромайдані, а інші, писали місцеві ЗМІ, – з такою ж метою ешелонами їздили у Київ.

Після арешту Васильця з Тімоніним та публічних звинувачень у сепаратизмі на адресу і всієї «Медіа-Люстрації», і, зокрема, Тисевича - висуванця Кужельного, заслужений тренер з кікбоксингу «вийшов на зв'язок». Він сказав, що його профспілка дійсно делегувала Тисевича, проте сам Кужельний його не знає і навіть ніколи не бачив.

- Питання особистості цієї людини ніколи не обговорювалося, - зазначає Кужельний. – Нас попросили делегувати людину, яка повинна була висвітлювати наші проблеми. Вважаю, ми стали об’єктами маніпуляцій у конфлікті олігархів та влади.

Цікаво, які проблеми українських спортсменів Тисевич міг висвітлювати у «Медіа-Люстрації», а ще у громадській раді при Міністерстві інформаційної політики, куди його також делегувала профспілка Кужельного? Рукостискання Кличка і Валуєва?

Серед тем, цікавих медіалюстраторам, спортом і не пахне (якщо це не російські біатлоністи на Донбасі), а МІП… Ви уявляєте, щоб філософ відстоював інтереси трактористів або ж навпаки? Віддаленішого від спорту міністерства, аніж МІП, годі і шукати, а Кужельний делегує туди зовсім невідому собі людину, щоб вона відстоювала інтереси чужого їй спорту. Чи не спорту, а якісь приховані особисті інтереси пана Кужельного? Все можливо, як і те, що тренер з кікбоксингу говорить чисту правду і його просто підманули. Останнє легко буде з’ясувати по вуху Тисевича – якщо втратить форму і колір, значить, дійсно підманув Кужельного, якщо ні – тоді тренер лукавить.

Серед інших об’єднань, що є учасниками «Медіа-Люстрації», звертає на себе увагу Чернігівська обласна громадська організація «Федерація універсального бою». І з тієї ж причини, що і профспілка Кужельного: їм це навіщо?

Засновниками федерації є 4 особи, зокрема, Картун Олег Віталійович – помічник колишнього депутата чернігівської міськради… Самі назвете ім’я депутата? Правильно, Андрія Кужельного. Невже і особу, делеговану в «Медіа-Люстрацію» федерацією Картуна, пан Андрій також не знає і через свого помічника видав їй представницький мандат на те, щоб вона вголос говорила про ті проблеми спортсменів, особливо бойових видів, які замовчує вітчизняна преса? Наприклад? Щось не чутно з телеекранів агітації за легалізацію тітушок. Замовчують, гади.
Окрім Олег Картуна, який також керує Чернігівською незалежною профспілкою «Трудящих» (ще один учасник «Медіа-Люстрації»), засновниками федерації є Денис Миколайович Стась та Павленко Сергій Миколайович.

Останній причетний ще до кількох організацій, що делегували своїх представників до «Медіа-Люстрації». Зокрема, вже арештований Дмитро Василець отримав мандат від Всеукраїнської профспілки працівників сфери комп’ютерних та інформаційних технологій, зареєстрованої у місті Чернігові. Її керівником є саме Сергій Павленко. Він також керує Всеукраїнською незалежною профспілкою «Трудящі» (не плутати з Чернігівською незалежною спілкою «Трудящих» Картуна), Територіальним форумом профспілкових організацій Чернігівської області та Чернігівською незалежною профспілкою «Пенсіонерів, ветеранів праці та громадян похилого віку» - усі є учасниками руху «Медіа-Люстрація». Яка ж все таки чуйна людина, цей Сергій Павленко – всім допомагає: і спортсменам, і комп’ютерникам, і трудящим, і пенсіонерам… Хай Бог дасть йому здоров’я.

Щодо Дениса Стася, то він є головою ради ГО «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція», тієї самої, яка делегувала у «Медіа-Люстрацію» вже арештованого за підозрою у сепаратизмі Євгена Тімоніна.

Серед об’єднань-учасників «Медіа-Люстрації» семеро є офіційно чернігівськими. Окрім названих, це Чернігівська незалежна профспілка «Будівельників», Чернігівська незалежна профспілка «Спортивної боротьби та східних єдиноборств». З інших більшість всеукраїнських, але зареєстрованих саме у Чернігові. І працівників автомобільного транспорту, і сфери права, і бухобліку та аудиту тощо. Зрозуміло, що Чернігів – центр всесвіту, але дещо насторожує. Хоча б те, що офіси кількох об’єднань знаходяться в одній будівлі та на одному поверсі з колишньою приймальнею депутата міськради Андрія Кужельного, а деякі навіть зареєстровані в тій самій 903-й кімнаті по проспекту Миру 49-а. Скажімо, Чернігівська обласна організація Всеукраїнської профспілки працівників права, учасника «Медіа-Люстрації».

Загалом, сліди Андрія Кужельного помітні щонайменше у 11 з 20 об’єднань, які є членами «Медіа-Люстрації». А є ще «Незалежна профспілка танцюристів та хореографів», котру заснувала сестра Дмитра Васильця – Катерина. Вона ж є, поговорюють, офіційний представник політичної партії «Наш край» на Чернігівщині та довірена особа кандидата на посаду Чернігівського міського голови Олександра Соколова. Кужельний, до речі, йшов у міськраду від «Нашого краю» та є близькою до поки що діючого мера Чернігова людиною.

З огляду на власника контрольного пакету «Медіа-Люстрації», очевидно, хто оголошує там порядок денний. Хоча, не виключено, що пан Андрій нічого про це не знає і думає, що медіалюстратори відстоюють інтереси спортсменів.

Або навпаки: можливо, з люстрацією, хай і з префіксом медіа-, в Україні так нічого і не вийшло, бо за нею стоять люди, яких раніше звинувачували у виробництві та експорті тітушок?

Учасником «Медіа-Люстрації» є і Чернігівське міське громадське об’єднання інвалідів «Сузір’я». Одним з його засновників є Степанов Валерій Володимирович, який зараз пропонує свої послуги у якості репетитора з малювання у місті Сочі, а до того деякий час насолоджувався відпочинком в окупованому Криму. Ще до початку російської агресії він кілька років жив у Чернігові і обіцяв усе життя тут прожити, допоки влітку СБУ не звинуватила його в організації через Інтернет …антиукраїнських інформаційних акцій з закликами до війни.

Ігор СТАХ



Теги:тітушки, Андрій Кужельний, Майдан, інформаційна безпека, Олександр Соколов, Ігор Стах, Сепаратизм


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Что тут можно сказать? Кужельный с 90-х корчил из себя крутого! И сейчас! Даже в послевыборных вопросах сейчас угрожает всем!!! Запугивать пытается! Конченный он человек :((( Андрей, ты утерял элементарное уважение даже среди нас-спортсменов!!!! Для нас ты уже никто! Ты предатель и прсобник беспредела! Тебе никто этого не скажет, ты просто не выслушаешь правду, но отвернулись все!
avatar