реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Купала - під кожним двором!

Тільки в Коропі, здається, є така оригінальна традиція - щороку на свято Івана Купала тут на вулицях діти ліплять фігури з піску, прикрашаючи їх квітами, ягодами, листям. Роблять увечері напередодні або рано вранці. Біля творива - тарілочка, в яку ненав'язливо пропонують покласти еквівалент вашого захоплення дитячою творчістю у грошових знаках.

Письменник Володимир Ворона, який родом з Коропа, і потужно увірвався в українську літературу першим своїм романом "Відступник", з яким одразу ж і здобув перемогу в конкурсі "Коронація слова", стверджує, що цей звичай є доказом - Короп був домонгольським містом і звався тоді Хоробором. Дискусія про легендарний Хоробор точиться уже не одне століття, але отакий незвичайний "Купала" і досі живе в Коропі...

"На багатьох вулицях Коропа ви можете з безмірним для себе подивом побачити зліплену дитячими руками невелику піщану гірку, прикрашену квіточками, ягідками повстяної вишні, в маківку котрої увіткнуто високу кропивину. Зветься вона... Купалою! - говорить письменник. - Тисячу років, попри всі багатовікові заборони живе, не вмирає стародавня традиція, котра, звісно ж, нізащо не могла би виникнути в одному на всю Вкраїну Коропі, якби він сам не був таким же давнім..."
"Голос України"
Фото Коропської селищної ради






Теги:Короп, Купала, Володимир Ворона, Хоробор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar