реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Креси

У поляків існує потужний національний міф – Kresy. Це не просто територія на кордоні. Це форпост. Передовий край зіткнення з Іншим. Майже повний аналог Стіни з "Гри престолів".

У ХІХ столітті польська література породила романтичний культ лицаря, який на Кресах боронить край та християнську віру від східної загрози. Героями міфу ставали і поляки, і українські шляхтичі та запорозькі козаки.

Очевидно, така форма осмислення дійсності дещо (а то й сильно) не корелюється з тогочасною реальністю. Але хороший міф є сильнішим за факти.

З часом «Креси» у польській свідомості все більше пересувалися на Захід. На початку ХХ під східними кресами в першу чергу мали на увазі Галичину і Волинь. Після другої світової війни комуністи робили все щоб перетворити поляків з імперської в моноетнічну націю і про «Креси» згадувати було взагалі заборонено. Зараз же кресами все частіше називають прикордонні райони сучасної Польщі.

Однак міф вбити неможливо. І він цілком може відродитися. Або для легітимації експансії на українські території, або як ідеологічна основа для військового союзу Польщі з Україною.
Адже сьогодні українські степи Донбасу – це знову передовий край боротьби європейської цивілізації

Андрій РИБАЛКО



Теги:міфи, Україна - Польща, донбас, Андрій Рибалко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar