реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Корольов був українцем

Це ручної роботи дерев'яна обкладинка записника, що його подарувала дружина Корольова моєму татові. Він написав про Корольова книгу «Ніч перед стартом», потім роками підтримував стосунки з його вдовою. Тато згадував, що на відкритті музею Корольова у Житомирі його дружина, Ніна Іванівна, приїхавши задля цього з Москви, розповідала, що її чоловік походить із великого козацького роду (він по мамі – Москаленко). А через деякий час, тато був проїздом у Москві і заїхав до Корольових,і Ніна Іванівна йому сказала - Сергій Петрович, давайте будемо говорити, що Сергій - видатний РАДЯНСЬКИЙ авіаконструктор, бо до мене приходили, попросили не акцентувати увагу на його походженні..

Але батькові підписала, бачите, від «родини Королевих» – не Корольових, не на москальський манір :)
Всі знають «будинок Сікорського» в центрі Києва, у дворі якого маленький Сікорський запускав свої перші, іграшкового розміру, гвинтокрили.

Корольов у 17 років створив свій перший планер, креслення до нього містилися на 12 аркушах..
Видатний український авіаконструктор Корольов створив першу у світі міжконтинентальну балістичну ракету, запустив перший у світі штучний супутник землі і створив перший у світі місяцехід. Сергій Корольов першим відправив у космос тварин - Білку і Стрілку. А після них – туди ж відправив Гагаріна :) Крім цього, Сергій Павлович організував політ у космос першої жінки-космонавта Валентини Терешкової,а у 1963 році - перший вихід у відкритий космос.. А ще він неймовірно гарно виконував пісню "Дивлюсь я на небо та й думу гадаю".

Помер Сергій Корольов 14 січня 1966 року, за офіційною версією через гостру серцеву недостатність під час операції на кишківнику. Але деякі подробиці довго лишалися невідомими. Як з’ясувалося, на одному з допитів (розробник перших у світі балістичних ракет відсидів шість років «за врєдітєльство», як же без цього) слідчий НКВС вдарив Сергія Корольова графином у обличчя та зламав щелепу. У таборах кістки зрослися неправильно, через що він не міг повністю відкрити рот. Тому під час операції Корольова не змогли екстрено інтубувати (ввести у його трахею трубку для штучного дихання). Найімовірніше, це і призвело до смерті.

...Словом – пам’ятаймо СВОЄ (в анкеті, заповненій Корольовим під час вступу в Київську політехніку, у графі національність пише - українець).

Отож пам’ятаймо про великого українця Корольова, без якого не було би Гагаріна та й взагалі - радянської космічної ери.

Але. «Будинок Сікорського» на Ярвалу – як валився, так і продовжує валитися. А в Коростишеві (на батьківщині Корольова), під корінь знищено завод «Електроприлад», який виготовляв реле часу до космічних кораблів. Зараз там магазин «Фуршет»…

«Славних прадідів великих
Правнуки погані»
Це про нас із вами.

Галя ПЛАЧИНДА



Теги:Коростишів, Корольов, Ніжин, видатні українці, Галя Плачинда


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
1. В матеріалі надто багато неточностей. Про таких людей треба писати особливо вивірено.
2. В протистоянні США та СРСР Сікорський був на стороні американців, а Корольов на нашому боці.
Ракети Корольова не дозволили американцям розвязати оголошену Черчілем від імені Заходу у Фултоні 1946 року війну на знищення СРСР. І в цьому його головна заслуга.
avatar