реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Консервуємо томати

Томати консервовані без шкірки

Щільні не перестиглі томати розсортувати по величині та ступеня дозрівання, очистити від плодоніжок, промити в друшляку, а потім відразу занурити в холодну воду. Шкірка відстане і її легко буде зняти ножем. Очищені томати щільно викласти в підготовлені банки і залити кип’ячим томатним соком або протертою масою, додавши на 1 л рідини 20 г солі. Наповнені банки накрити кришками, поставити в нагріту до 40оС воду і стерилізувати: півлітрові – 20, літрові – 35 хвилин. Потім зразу закатати і перевернути догори дном.

Сік, пюре, паста із томатів

Томати нарізати і поставити в каструлю на вогонь. Нагріваючись, вони виділять сік і осядуть. Додати нову порцію томатів, потім ще, поки каструля не наповниться доверху. Коли маса закипить, сік розлити в банки і прогріти: півлітрові – 8-10 хвилин, літрові – 10-12 і трьохлітрові – 15 хвилин. Пюре і пасту готують із томатної маси, що залишилася в каструлі. Для цього її уварюють в 2-2,5 разів для пюре і в 5-7 разів для пасти. Стерилізують 30-40 хвилин. Томатне пюре і пасту можна зберігати і без стерилізації. Для цього необхідно взяти 3 ст. ложки солі на 1 літр готової маси, прокип’ятити і розлити в банки, залити гарячою рослинною олією, накрити папером і щільно зав’язати.

Томати мариновані

Стиглі рівненькі і гладенькі томати залити маринадом. Стерилізувати 7-12 хвилин.

На літрову банку: 500 г томатів;

Для маринаду: 0,4 л води, 15 г солі, 35 г цукру, по 2 горошини гіркого і духмяного перцю, 2 гвоздички, 1 лавровий лист, 0,3 стручки червоного перцю, 40 г оцту.

Джерело: Огородник




Теги:помідори, пюре, сік, консервація, томати


Читайте також



Коментарі (0)
avatar