реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Концтабір призначення не змінив

У ""Великій вітчизняній" війні "Колима перемогла Освенцім", а Яцевський концтабір під Черніговом свого профілю не змінив.

77 років тому, 25-го липня 1944 року, в Чернігові був утворений табір для іноземних військовополонених № 177. Масово ж сюди почали звозити «контингент» вже після «маршу ганьби» в Києві, коли вулицями цього міста провели майже 37 тисяч полонених солдат і офіцерів вермахту. Оскільки радянська влада потребувала постійного притоку рабів, а в умовах війни засуджених з числа громадян СРСР «утилізували» на фронтах, іноземні військовополонені стали в пригоді для відновлення народного господарства.

Отож табір №177, для німецьких військовополонених, розмістили в готовому концтаборі для радянських полоняників в районі сучасної фабрики гумових виробів «Сіверянка» (район Яцево). Нині вивченням історії німецьких військовополонених на Чернігівщині займається молодий ентузіаст Костянтин Дерев’янко. До цієї справи він докладає не тільки мізки, відшукуючи в архівах документи з цієї тематики, а й руки, регулярно доглядаючи за станом німецького кладовища. В планах у пошуківця встановити біля кладовища табличку з розгорнутою інформацією про табір, його мешканців та кладовище при ньому. Окрім того, це не єдине місце захоронення німецьких полонених в Чернігові, К.Дерев’янко знайшов інформацію про поховання на території овочесушильного заводу та міської бійні.

"Русскій мір" - це також концтабір, "тюрма народів". Хочете повторити?

Ярослав ВОЛЕРТ



Теги:концтабір, військовополонені, Ярослав Волерт, радянські міфи, Яцево


Читайте також



Коментарі (0)
avatar