реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Коли стабілізується гривня?

Причина девальвації гривні не економічна, а суто спекулятивна. Стабільний курс гривні перед виборами і його стрімкий стрибок вниз одразу після них означає лише одне – девальвація національної валюти є штучною. Голова Комітету економістів України Андрій Новак цей процес називає валютними спекуляціями на війні.

“Просто після обрання нової Верховної Ради влада знову вирішила, що треба компенсувати собі прямі бізнесові втрати за рахунок всіх українців – через курс. І Національний банк України є головним співучасником цієї масштабної валютної спекуляції, бо поводить себе не як регулятор ринку. Правильним кроком регулятора зараз було би створити валютний коридор в сторону зміцнення курсу гривні від сьогоднішнього показника – тобто 12-12,5 або 11,5-12 грн/дол. Якби НБУ вчинив саме так, то це був би сигнал комерційним банкам про майбутнє здешевлення іноземних валют, бо регулятор заганятиме курс у цей валютний коридор. Тобто, сигнал того, що валюти треба позбуватись. Тоді би банки більше не притримували її, як вони роблять це зараз, а, навпаки, викидали на ринок і таким чином збалансували ситуацію із курсом”, пише голова Комітету економістів України Андрій Новак у своєму блозі на ТСН.

“Але Нацбанк такого кроку не зробив. Натомість оголосив про запровадження вільного плавання курсу, що в наших економічних і військових умовах призведе лише до вільного падіння курсу гривні. Це значить, що НБУ – головний співучасник цієї масштабної валютної спекуляції. Тож питання, до якої “глибини” може впасти гривня – це питання, коли керівництво країни, яке представляє певні бізнес-групи і бізнес-інтереси, вирішить, що всі “потрібні люди” вже компенсували собі економічні втрати і заробили достатньо. Простіше кажучи, позначка, на якій закріпиться курс, залежить від того, коли вони вже назаробляються, або, як кажуть у народі, наїдяться. Тільки тоді відбудеться стабілізація курсу”, йдеться у блозі.

“З економічної точки зору зараз в Україні немає підстав для девальвації. У нас з початку року, як ніколи раніше, позитивне торгівельне сальдо. Цього ми досягнули не завдяки тому, що зробили щось неймовірне, а тому, що різко скоротили імпорт російського газу. Як результат, за підсумками семи місяців маємо позитивне експортно-імпортне сальдо товарами - плюс 500 млн. доларів. Тобто по торгівлі товарами у нас на півмільярда доларів більший приплив валюти, ніж відтік. Крім того, за сім останніх місяців знову ж таки, як ніколи раніше за роки незалежності, в Україну прийшли біля 7 млрд. доларів допомоги і кредитів з різних джерел – МВФ, Світового банку, ЄБРР, урядів багатьох країн. За цих умов ніякої девальвації у нас не повинно було би бути. Навпаки, гривня мала б ще й зміцнюватись. Але девальвація є, і причини її - суто спекулятивні. Ну, звісно, на війну ж можна списати все”, підсумовує Андрій Новак.

Юрій ТИМОЩУК, журналіст



Теги:валютний коридор, гривня, Андрій Новак, Нацбанк, торгівельне сальдо, Гонтарєва


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
куля в лоб з кубівим почали аферу ще до війни-25 лютого, подивіться на міжбанк( в архіви по датам) тому навіть не спеціаліст скаже з якою метою сєня оголосив 24 лютого казна пуста, і що аферисти почали далі і продовжують.це справжні наперсточники.Тому економіст Новак правий
avatar
0
2
А люди проголосували за подальше прем'єрство Яценюка. Значить, вони довіряють йому. Так що пан Новак спізнився з критикою?
avatar