реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Коли бібліотека звільниться від накинутого Короленка?

Історія обласної наукової універсальної бібліотеки імені В.Короленка бере витоки з 1877 року: спершу це була газетна читальня, до якої трохи згодом засновники доєднали бібліотеку. Засновниками чернігівської бібліотеки були подружжя Русових, Віра Коцюбинська, а найбільше зусиль доклали відомі земські діячі Карпинський та Тищинський.

До формування початкового бібліотечного фонду долучилося чимало відомих чернігівців і вже за рік у ньому було 564 книжки…

Сьогодні обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка пропонує своїм користувачам доступ до майже мільйонного універсального фонду: книжки, періодичні та електронні видання, аудіовізуальні та образотворчі матеріали, колекція рідкісних і цінних сучасних видань, нотних документів, документів спеціалізованого фонду 52 мовами світу. Її послугами щороку користуються десятки тисяч відвідувачів.

Щойно бібліотека відсвяткувала поважний 140- річний ювілей. Було багато вітань і побажань. Але промовчано важливе: коли бібліотека звільниться від імені російського письменника Короленка, котрий не мав жодного стосунку до чернігівської бібілотеки, і набуде ім'я когось зі своїх засновників - наприклад, подружжя Русових? Мовчали про це вітальники - заступники голів обласних ради та адміністрації Валентин мельничук і Сергій сергієнко. Може, й не знають про це нічого...

Ім'я В.Короленка було накинуте бібліотеці ще 1922 року, у час десятиріччя єврейської влади, як називає той період видатний дослідник Сергій Білокінь - адже Володимир Короленко був захисником євреїв, виступав проти погромів їх. Але нічого не писав українською мовою, ніколи не був жодним чином причетний до Чернігова.

Тож коли ще в 90-і роки чернігівські просвітяни підняли питання про перейменування бібліотеки, з поверненням справедливості щодо її засновників, значна частина колективу самої бібліотеки виступила проти. Є такі голоси й сьогодні. Пора відмосковлюватися!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:перейменування, Русові, єврейські погроми, бібліотека імені Короленка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar