реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Кобзарськими стежками Терентія Пархоменка

145 років від дня народження легендарного кобзаря, уродженця Чернігівщини Терентія Пархоменка виповнилося у жовтні 2017 року. Він пішов з життя у 38 років, передчасно й трагічно, як і більшість кобзарів. Їх духовна, просвітницька, консолідуюча роль лякала владу усіх часів, тому кобзарів, лірників, бандуристів нищили, прирікали на вимирання. Разом з ними знищувася і безцінний духовний спадок України – думи, історичні пісні, звичаї, мова, історична правда.

Кобзарство – унікальне явище української культури, якому понад п’ять століть. Нині це мистецтво відроджують національно свідомі діячі культури та митці, котрі розуміють його роль в усвідомленні національної ідентичності, у піднесенні патріотичного духу українського народу та вихованні молодих поколінь.

Видатний співак-музикант сучасності Василь Нечепа зберігає й примножує традиції українського кобзарства, активною концертною й просвітницькою діяльністю поширює й пропагує самобутню українську культуру. Він є спадкоємцем і продовжувачем мистецтва великих кобзарів Чернігівщини, таких як Олександр Корнієвський, чия майстерність бере початок від славетного бандуриста й лірника Терентія Пархоменка.

5 грудня 2017 року у Чернігівському філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбудеться непересічна мистецька подія – кобзарськими стежками Терентія Пархоменка проведе й долучить до таємниць творчості народних співців кобзар-лірник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України Василь Нечепа.

Глядачі також матимуть нагоду пересвідчитися, що кобзарський рух має достойне продовження. Разом з авторитетним музикантом Василем Нечепою у концертній програмі візьмуть участь юні кобзарі: Зразковий ансамбль бандуристів "СОКОЛИКИ" Чернігівської музичної школи №1 імені С. Вільконського,
керівник - заслужений працівник культури України Валентина Іщенко; зведена капела бандуристів "НАДІЯ" Чернігівських музичних шкіл №1 та №2, керівники – Людмила Велігорська та Алла Марчук; Ансамбль бандуристів школи мистецтв при Чернігівському музичному коледжі імені Л. Ревуцького, керівник - Наталія Сидорова; Капела бандуристів Чернігівського музичного коледжу імені Л. Ревуцького "ЗАЧАРОВАНА ДЕСНА", керівник - заслужена артистка України Раїса Борщ, а також відомий в Україні та за її межами професійний колектив - КАПЕЛА БАНДУРИСТІВ ІМЕНІ ОСТАПА ВЕРЕСАЯ Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, художній керівник та головний диригент заслужена артистка України Раїса Борщ.

Віра ЛОБАНОВСЬКА



Теги:Терешко Пархоменко, ченігівська філармонія, Василь Нечепа, кобзарі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar