реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

7 листопада Василь Нечепа відзначить концертом

Для України ім'я Василь -- доленосне. Починаючи зі святого Василя і закінчуючи видатними поетами Василя Симоненком та Василем Стусом, Василі складали авангард української державності та культури. Недарма це ім’я походить від грецького «базилевос», що означає «цар, володар». Воно впливає на долю та певну поведінку.

Наш герой, вочевидь, цілком відповідає смисловому та космічному наповненню свого імені. Василь Нечепа –-- народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, співак (тенор), видатний кобзар і лірник, зберігач споконвічних традицій українського народу.

Вже кілька десятків років він пропагує українську пісню, давню й сучасну, думу. Його голос звучав на всіх континентах. Нечепу радо зустрічали в Канаді, США та Австралії. Його спів й гра полонили навіть серця тамільського населення Індії. Цікаво, що індійцям надзвичайно сподобалася гра на лірі, оскільки цей інструмент дуже подібний до їхнього тампура, котрий колись до Індії привезли з України наші пращури.

Словом, піснею, великою працею задля відродження кобзарства та лірництва Василь Нечепа презентує українську націю усьому світові. До речі, тільки зафіксованих пісень у нас, виявляється, 350 тисяч. Чи має хоч один народ таке багатство? Українські пісні сповнені ніжними почуттями, переживаннями. А хто ще здатен так жартувати-кепкувати сам із себе, так прагнути до волі віками, не досягаючи її, стількома жертвами заплатити за ту волю, як не український народ...

Правду в народ завжди несли кобзарі, великі мрійники та носії віковічної мудрості, до яких належить наш сучасник Василь Нечепа. Василь Григорович також володіє надзвичайними можливостями людського тіла, які були притаманні козакам-характерникам, йдеться, зокрема, про ходіння по битому склу й розжареному вугіллю, лежання на голках, магнетизм. Але про це якось іншим разом.

Він вчився вокалу у заслуженого артиста, колишнього УРСР, Леоніда Миколайовича Пашина. Сконструював собі кобзу-бандуру, придбав ліру і освоїв гру на цих інструментах. Вчився грі на кобзі у українського страдіварі Олександра Корнієвського. У його пісенному репертуарі є цикл «Материні пісні», моновистави, у яких виконує і українські народні пісні у власній музичній обробці. Він збирає і записує народні пісні, багато подорожує, веде записи про зустрічі із слухачами, відновлює кобзарські традиції, пропагує кобзарське мистецтво у школах, навчальних закладах.

Сьомого листопада Чернігівський філармонійний центр фестивалів та концертних програм запрошує на ювілейний вечір кобзаря-лірника Василя Нечепи “Уклін тобі, Тарасе” (30 років філармонійної діяльності) з мистецького проекту “200 авторських концертів Василя Нечепи до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка”, з презентацією книги “"Рід козацький величавий"”. Цей концерт з проекту шістдесят перший. В ньому звучатимуть не лише думи й козацькі пісні, а й класичні твори. Зокрема, дуже цікавий його дует із художнім керівником капели бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного центру фестивалів та концертних програм, заслуженою артисткою України Раїсою Борщ.

Приходьте і дорослі, і діти! Приходьте у вишиванках! Послухайте звучання кобзи та ліри, давню пісенну думу – можливо, це зробить вас справді багатшими, чистішими та добрішими!



Теги:кобзарі, Чернігівська філармонія, Василь Нечепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar