реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Книги чернігівської та ніжинської "Просвіт" представлені у Тернополі

В рамках проведення просвітянської конференції з нагоди 100-річчя Четвертого Статуту "Просвіти" у приміщенні тернопільського товариства "Просвіта" представлено деякі видання чернігівських та ніжинських просвітян.

Редактор газети "Сіверщина", голова чернігівської обласної "Просвіти" Василь Чепурний розповів про газету, як явище національно-визвольної боротьби. Тисячний номер "Сіверщини" викликав щире захоплення у галичан.

Книги, видані чернігівськими просвітянами - від поетичних збірок Миколи Адаменка та Димтра Куровського до книги публіцистики Василя Чепурного "Акурайку" -- також були представлені тернополянам. Особливий інтерес викликав нестандартний погляд на Росію у книзі "Акурайку".

Директор благодійного фонду "Ніжен", заступник голови ніжинського товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Микола Шкурко представив видання ніжинських просвітян -- особливо виділяються матеріали конференції у Крутах, присвячені творчості Ігоря Качуровського, та перше в Україні видання духовних розмислів Миколи Гоголя його рідною мовою.

Голова тернопільського міського товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Дарія Чубата подякувала гостям за широку видавничу діяльність, назвавши її сміливою. І ознайомила з життям тернопільських просвітян.

Досягнуто домовленості про створення єдиного реєстру просвітянських видань з різних міст України, адже український інформаційний простір страждає від роз'єднаності окремих регіональних потуг, а центральне керівництво "Просвіти" давно живе своїми, відмінними від наших, проблемами. Пізніше повідомимо адресу сайту, на якому концентруватиметься інформація про всі просвітянські регіональні видання
.



Теги:Микола Шкурко, Просвіта, Ніжин, Чернігів, Тернопіль, Василь Чепурний, Дарія Чубата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar