реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Китайський фронт московського обрядославія

Підгорати починає у Москви навіть на китайському, здавалось би - геть не релігійному напрямку: правляча комуністична тамтешня партія жорстко контролює все і вся. Скажімо, навіть прихильників квазірелігійних рухів переслідує, не кажучи вже про підпільну католицьку церкву. Жодного Папу не пустила влада в країну, хоч як туди хотів потрапити Іван Павло II. А тут - православіє, що диковинне для конфуціанського Китаю.

Проте - щойно генеральний консул Китаю в Стамбулі Цуй Вей зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм I, про що й повідомляє портал https://credo.press/. Звісно, самодіяльність дипломата тут виключена.

Ба, більше - він запросив патріарха відвідати Китай з офіційним візитом, попри те, що константинопольська церква не має там жодної парафії, а московська має 14.

Мені ж пригадалося, як єпископ курганський Варух (Тищенков) розповідав, що в Китаї з дозволу властей діє єпископ Іоанн з десятком парафій, які не визнають московського патріарха і діють від часів великої харбінської еміграції. Казав владика Варух (чи видавав нам бажане за дійсне? але в Китаї все може бути...), що моляться вони за православний Київ...

"В непробудимому Китаї..."(Т.Шевченко) - підніжка московському Кірілу. Далі буде...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Вселенський Патріарх, розпад Росії, Василь Чепурний, українська автокефалія, РПЦ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar