реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Латвійські православні відходять від Москви

На латвійському церковному фронті у московитів велика проблема. Мало того, що минулого року влада Латвії ухвалила закон фактично про автокефалію Латвійської православної церкви (незалежність, звісно, від Москви), то ще й ієрархія цієї недавньої частини РПЦ виявилась слухняною до держави, а не до патріарха Кіріла Гундяєва. І це попри те, що очільник Латвійської церкви митрополит Олександр має прізвище Кудряшов, а глава Даугавпільської єпархії носить прізвище Матрьонін...

Так вони ще й висвятили самочинно, як і належить автокефальній церкві, архімандрита Іоанна Ліпшаніса у єпископи. Без жодного погодження з Кірілом.

“Що важливо для всіх нас, новий архіпастир Іоанн (Ліпшанс) став першим у найновіший час Архіпастирем-латишем… Просимо всіх наших парафіян молитися за нового єпископа Латвійської Православної Церкви, ієрархія якої поповнилася сьогодні новим архієреєм, що нехай послужить до подальшого Церкви” - заявили в Латвійській православній церкві.

Москва палає гнівом: офіційний сайт московської патріархії опублікував заяву, що ай-яй-яй. І пригрозили, що архієрейський собор РПЦ дасть оцінку такому самоправству. От тільки заковика маленька є - не може патріарх Кіріл зібрати архієрейський собор уже давно - недавно спробував, а кворуму не виявилось. Не приїхали архієреї ні з тої таки Латвії, ні з України, ні з іншого зарубіжжя... Та й не будуть московські ізводи указами для латишів.

Власне, автокефалія латишів ще не оформлена як слід, бо подали вони прохання про неї до ...Кіріла, тоді як весь православний світ знає, що надає автокефалію Вселенський патріархат. Але до російської окупації Латвійська церква була частиною константинопольської, тож є надія, що з часом унормується її стан саме як автокефальної. До слова, у Латвії біля 350 тисяч православних, що немало для маленької країни. А тепер є і єпископ - латиш.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:патріарх Кіріл, розпад Росії, Латвія, РПЦ, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar