реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Хто топче носівських вчителів?

Можна жити у суспільстві і почуватися одинаком. Так дійсно буває, коли не погоджуєшся робити як всі: пити «за компанію»; палити, бо всі ж палять; викидати сміття там, де його і так вдосталь; доводити свою думку, коли всі проти неї. Останнє дається, мабуть, найважче. І собі і оточуючим. Їм – бо вони впевнені в собі, в своїй масі, собі – бо за тобою нікого і здається, що ця маса є непорушною.

Тут можна здатися і стати на бік більшості, уклавши такий собі контракт із совістю. Тоді не реалізоване власне «Я» буде все життя вигулькувати за плечем у дзеркалі і нагадувати про цю слабкість, про факт наруги над собою.

Можна ж твердо стати на своєму. Особливо, коли ти впевнений, що ціль, яку прагнеш досягнути вища за власну користь і є загальнолюдською. Це вже є захист вічних категорій: добра, моралі, справедливості, права. Все мною назване – це основи, на яких ґрунтується громадянське суспільство і правова держава. Все що їм суперечить є шкідливим для суспільства, викликає його деградацію, колапс. Тому, захищаючи певну з цих цінностей, треба бути повністю впевненим у своїй правоті і не боятись. Адже, якщо за тобою правда – ніщо тебе не здолає. Коли ти повністю впевнений у собі вже не страшно бути одинаком.

Вже більш як два місяці у Носівській ОТГ йде мова про переведення директорів навчальних закладів на контрактну форму трудового договору. Хоча є і важливіші матеріальні проблеми: дороги, лікарні, школи тощо. Для цього міською радою було прийнято ряд документів, положень і типових форм. Здавалося б все просто: призначає відділ освіти ОТГ (назвемо його так, бо повна назва дуже довга і не зручна) нову людину – конкурс, контракт – все законно. Проте, комусь забагнулося цим гребінцем причесати всіх і пішло-поїхало: розмови, накази, попередження про зміну істотних умов праці, виконкоми. І все б було добре, якби контракти в освіті були обов’язковими. Але ж ні! Проте, машина вже завелася і поїхала.

Директори всіх навчальних закладів (і я теж) були завчасно попереджені про майбутні зміни (за два місяці). Проте текст майбутньої угоди ми отримали лише 28.08.2017 р.

До речі, посилаючись на «Положення про порядок призначення та звільнення з посад керівників підприємств, установ, організацій» (його можна знайти на сайті міської ради) попередили всіх: дошкілля, ЗНЗ, НВК і позашкілля. 29.08.2017 року нас всіх викликали на виконком, де контракти наші і повинні були погоджуватись. Проте, в останній момент, директорам позашкільних закладів і садочків дали відбій. Чому? Все дуже просто, почитавши зазначене Положення, я помітив, що їх забули туди внести. Банально до елементарного. Але людей, як і нас, ціле літо мучили наказами, попередженнями, погрозами звільнення – це ж постійний стрес, за який, я впевнений, ніхто вибачатися не збирається!

Ціле літо, знаючи, що нав’язування мені контракту є протизаконним я сподівався, що відділ освіти ОТГ запропонує в контракті умови від яких я не зможу відмовитись. Для мене матеріальна сторона і стабільність мають велике значення – все-таки підростає трійко діток, плюс виплата кредиту по іпотеці тощо. Але запропоноване вбило наповал: один календарний рік дії договору і химерні обіцянки премії по його закінченню. По суті, це просто випробувальний термін, протягом якого необхідно було себе зарекомендувати, показати свою, як сказали «родзинку». Але я працюю на даній посаді вже чотири роки і не вважаю, що вхолосту: є досягнення, перспективи розвитку школи, зміцнюється її матеріальна база, відсутні серйозні скарги тощо. Чому я маю тоді переводитись добровільно на гірші умови роботи?

І я, не боячись сказав «Ні!» такому закріпаченню своєї особи. Одразу посипалися гнівні репліки, погрози звільненням. Але я знаю, що є закон і він на моєму боці. Хай я виступлю один проти цілої системи, та я стою на боці Правди, а вона перемагає. Впевнений, що знайдуться ті, хто так само не боїться говорити те, що думає і я стану не один.

Вже наступного дня після виконкому я звернувся до відділу освіти ОТГ з заявою, текст якої подаю тут. В ній обґрунтовуються правові засади моєї позиції, тож прошу з нею ознайомитися:

Начальнику відділу освіти,
сім῾ї, молоді та спорту
Носівської міської ради
Гузь О.В.
Директора Носівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2
Бондарчука Є.Г.
м.Носівка, вул. Шевченка, 40
17100
Заява

У зв’язку з виданням Вами наказу № 35 від 23 червня 2017 року «Про зміну умов праці – застосування контрактної форми трудового договору» хочу зазначити, що відповідно до ч. 3 ст. 21 КЗпП України, контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (зокрема матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Згідно частини 3 статті 54 Закону України "Про освіту" педагогічні та науково-педагогічні працівники приймаються на роботу шляхом укладення трудового договору, в тому числі за контрактом.
Виходячи зі змісту ч. 3 ст. 32 КЗпП України переведення на контракт є зміною істотних умов праці.
Звільнення працівника у зв’язку з відмовою переходити на контракт згідно п. 6 ст. 36 КЗпП допускається лише якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено (за даних умов, коли змін у законодавстві про освіту не відбулося, такі умови можуть зберігатися, адже на них працює більшість керівників шкіл області).

Відповідно до п. 7 постанови пленуму Верховного Суду України № 9 від 06.11.1992 «Про практику розгляду судами трудових спорів» власник або уповноважений ним орган може вимагати від працівника, який працює за трудовим договором, укладення контракту тільки в тому разі, коли він відноситься до категорії працівників, які згідно з законодавством працюють за контрактом. Відповідно до п. 10 зазначеної постанови відмова працівника укласти контракт може бути підставою для припинення трудового договору за п. 6 ст.36 КЗпП у тому разі, коли відповідно до законодавства така форма трудового договору для даного працівника була обов'язкова.

Ч. 3 ст. 54 Закону України «Про освіту» не передбачає обов’язкової контрактної форми трудового договору з педагогічними працівниками, а лише допускає її. При чому в зазначеній правовій нормі вживається термін «приймаються на роботу». Тобто, вона стосується лише нових трудових договорів, а не існуючих.
Крім того, відповідно до п. 5.3.6 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді і спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України рекомендує органам управління освітою, керівникам закладів та установ освіти і науки не допускати з ініціативи органів місцевого самоврядування в односторонньому порядку укладення трудового договору у формі контракту з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності.

Пунктом 4.1.1 Угоди між управлінням освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації і Чернігівською обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2012-2015 роки забороняється переведення працюючих на контракту форму трудового договору, крім випадків, коли сам працівник виявив бажання працювати за контрактом і за умови додаткових соціально-побутових пільг матеріального характеру.
Також, відповідно до рішення двадцять другої сесії сьомого скликання від 19 травня 2017 року № 17/22/VII « Про затвердження Положення про порядок призначення та звільнення з посад керівників підприємств, установ, організацій» (далі – Положення) «Трудові відносини з раніше призначеним Керівником має бути продовжено шляхом укладання контракту» (п. 10.5). П. 3.2. того ж Положення говорить: «Призначення керівників закладів здійснюється за результатами конкурсного відбору, що проводиться відповідно до Порядку, шляхом укладання контракту». Виходить, що контракт можна укласти лише після проведення конкурсного відбору, який оголошується в трьох випадках:

«3.4.1. утворення нового закладу;
3.4.2.наявність вакантної посади керівника закладу;
3.4.3.видання наказу про припинення (розірвання) контракту з керівником закладу». Зазначу, що жодної з перелічених умов не було в дійсності, отже переведення мене на контракт суперечить самому Положенню.
Наступне: термін "Типова форма контракту" означає обов"язкова. Заповнюються лише прочерки. Типова форма передбачає і надбавки, і доплати (слід розуміти зверх тих, які передбачені законодавством і є обов"язковими(абзац 3.1. «Типової форми контракту з керівником закладу освіти комунальної форми власності», затверджений тією ж сесією, що і Положення, містить слово «доплата»). Відділ же освіти, сім'ї, молоді та спорту Носівської міської ради у тексті запропонованого мені контракту самовільно відійшов від Типової форми, прибравши ці виплати, чим вкотре перевищив свої повноваження.

Отже, дії відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Носівської міської ради, спрямовані на переведення мене на контрактну форму роботи, я вважаю не зовсім правильними, тому підписувати запропонований документ відмовляюся.

Також прошу, у терміни передбачені Законом України «Про звернення громадян», проаналізувати наказ № 35 від 23 червня 2017 року «Про зміну умов праці – застосування контрактної форми трудового договору» на предмет його законності і надати письмову відповідь на зазначені в даному листі зауваження за вказаною адресою.
Євген БОНДАРЧУК, м. Носівка

Наступним логічним кроком після мого дисидентства (вони нарекли це «саботажем») буде моє звільнення з посади, якщо відділ освіти ОТГ та виконком Носівської міської ради впевнені у правомірності своїх дій. Це повинно відбутися 4-го вересня (спливе двохмісячний термін від попередження). Отже, я готуюсь до майбутніх змагань, бо впевнений у тому, що треба не тільки знати свої права, а і вміти їх захищати. Наступна публікація буде про події, які передували виконкому і матиме назву «Як мене на виконком будили».



Теги:контракт, ОТГ, Носівка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar