реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Христос воскрес. Імперія зла померла.

На початку 60-х, під час хрущовських гонінь, у Москві вирішили поставити антицерковну виставу.
На сцені були збудовані декорації винного льоху. За сценарієм у цьому льоху зібралося безліч ченців, священиків, блудниць та другого порочного народу. Вони п'ють, бешкетують і співають богохульні пісні. Усі регочуть та танцюють серед розкиданих усюди пляшок. Їх дуже багато, і навіть хрест, що вінчає декорації, подібно до хреста на церковній куполі, зроблений з пляшок.

За сценарієм у цей натовп входить «Христос». Він дивиться на ченців, що біснуються, і кричить їм: «Гей ви, слухайте, зараз я читатиму «Блаженні жебраки духом, бо їх є Царство Небесне; блаженні плачуть ... », - і так читає три заповіді блаженства. Але, бачачи, що ніхто не звертає на нього уваги, позіхає і сердито жбурляє Євангеліє на підлогу. «Хто тільки знав, як мені все це набридло. Ану, дайте кухоль, і більше! Йому зачерпують все з тієї ж бочки, «Христос» випиває вміст залпом і за сценарієм приєднується до загальної вакханалії.
На прем'єру чекали на самого Генерального секретаря Микиту Хрущова та інших високопосадовців.

За бажанням глави держави, роль Христа мав грати один молодий актор, його улюбленець. Актор, такий же безбожник, як і решта, отримавши пропозицію зіграти Христа, з радістю погодився.

За роль у цій виставі можна було отримати Держпремію. Для правдоподібності уявлення йому розшукали справжню Біблію з текстом російською і стали репетирувати.

У день прем'єри, до театру на виставу прийшло багато відповідальних товаришів, представників дипломатичного корпусу. Зал повний.

Піднімається завіса і перед глядачами постає знайомий льох. Ось і ченці з блудницями, ось бочка з вином та хрест із пляшок. Веселість у розпалі, з'являється «Христос». Він постає перед глядачами, відкриває Біблію і починає читати за сценарієм Заповіді блаженства.

Читає першу, другу, за нею третю, але не зупиняється і читає далі...

За сценарієм книга давно вже мала валятися на землі, а уявний «Христос» мав приєднатися до спільної веселості. А він через незрозумілу причину не може зупинитися і як зачарований читає заповіді до кінця. Потім прочитує весь п'ятий розділ з Євангелія від Матвія, потім шостий…. Глядачі здогадуються, що на сцені трапляється щось не так.

Артисти припинили балаган. Усі звернулися до слуху. Артист закінчив читання Нагірної проповіді, перехрестився на хрест із пляшок і зі словами: «Згадай мене, Господи, у Царстві Твоєму» і йде в сльозах зі сцени. У залі стоїть тиша.

Був великий скандал, але інформація про те, що сталося, з'явилася тільки в західній пресі, завдяки аргентинському журналісту, який був присутній на виставі і бачив усе на власні очі.

Василь (Фазіль) ІРЗАБЕКОВ



Теги:Євангеліє, паска, антирелігійна пропаганда, Хрущов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar