реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Хрести для храму останнього кошового

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив хрести на єдиний в Україні храм, присвячений останньому кошовому Запорізької січі.

У селищі Буда Чигиринського району Черкаської області Патріарх у співслужінні митрополита Черкаського і Чигиринського Іоанна, єпископа Кіровоградського і Голованівського Марка та духовенства Черкаської єпархії звершив чин освячення хрестів на бані новозбудованої церкви святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського), останнього кошового отамана Запорізької Січі.
Довідка "Сіверщини".
У 1762 р. обраний кошовим, але того ж року після зустрічі в Москві з царицею Катериною II усунутий з посади. У січні 1765 року всупереч царській волі старшина знову обрала його кошовим.

За доблесть у російсько-турецькій війні 1768-1774 рр. Військо Запорозьке дістало подяку від цариці. Кошовий отаман став кавалером найвищого ордену Російської імперії — Андрія Первозванного, йому було присвоєно військовий чин генерал-лейтенанта.

червня за схваленим планом 100-тисячне військо під командуванням генерал-поручника Петра Текелія, повертаючись із турецької війни, обступило Січ, скориставшись тим, що Військо Запорозьке ще було на турецькому фронті. Не маючи сил боронитися, Калнишевський змушений був здати фортецю без бою.

Загарбники розграбували військову скарбницю, припаси, архів, церкву. Разом із старшиною Калнишевського було заарештовано і на пропозицію Потьомкіна довічно заслано до Соловецького монастиря, куди доправлено наприкінці липня 1776 року. Монастирському керівництву було наказано утримувати Калнишевського «без відпусток із монастиря, заборонити не лише листування, але ще й спілкування з іншими персонами та тримати під вартою солдат монастиря».

3 серпня 1775 року Катерина II видала маніфест, яким оголосила, «рос. что нет теперь более Сечи Запорожской в политическом ея уродстве». 6 пунктів довгого маніфесту фактично зводяться до звинувачення запорожців у захопленні та присвоєнні чужої власності та намаганні створити незалежне управління.
Указом нового імператора Росії Олександра Павловича від 2 квітня 1801 року він був помилуваний за загальною амністією й отримав право на вільний вибір місця проживання. За своїми літами (йому йшов 111 рік) і станом здоров'я залишився ченцем у монастирі, де й помер на 113 році життя 12 листопада (31 жовтня[2]) 1803 року

Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату у зв'язку з 1020-літтям Хрещення Київської Русі-України благословив приєднати праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) до лику святих для загального церковного шанування, занести його ім'я у православний церковний календар, чесні останки праведного Петра вважати святими мощами та віддати їх на волю Божу. Собор благословив будівництво храмів на його честь.




Теги:патріарх Філарет, Запорізька Січ, Черкаська область, Калнишевський, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Пропоную ознайомитися з розвідкою "Чи такий вже святий і праведний Петро Калнишевський?" нижче на моєму блозі.
avatar