реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Хресна хода українців ламає плани Москви

Хода УПЦ Московського патріархату, рганізована на гроші російського олігарха Вадима Новінського, пройшла у Києві тихо - й на тому спасибі.

А ось хода Київського патріархату стала загальнодержавним і загально православним явищем. Вперше у ній взяли участь Президент Петро Порошенко, три віце- прем'єри Вячеслав Кириленко, Павло Розенко та Геннадій Зубко. Приждналися і вірні УАПЦ на чолі з митрополитом Макарієм. Брали участь і ієрархи Чорногорської православної церкви, також поки що невизнаної.

Та найбільш важливими були слова представника Вселенського Патріарха.

Представник Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл у виступі на урочистостях з нагоди відзначення 1030-річчя з Дня хрещення Київської Русі-України наголосив, що Вселенський Патріархат «не полишить чад своїх українських необороненими і на призволяще кинутими».

«Вселенський Патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, які повторюються вже понад чверть століття», - наголосив митрополит Еммануїл. «Чада Української Церкви та її провідники мають право на своє місце серед Церков», - додав він.

«Материнська Церква вже винесла ухвалу 20 квітня цього року. А саме – розпочати процедуру для досягнення остаточної мети – надання автокефалії Українській Православній Церкві», - сказав Представник Вселенського Патріарха Варфоломія. Він додав, що це стало можливим після звернення української влади, Президента України, «що є наступником політичної структури Київської Русі».

«Ми впевнені в тому, що Вселенський Патріархат на вашому боці. Ви не будете сиротами, тому що Матір-Церква знайде вихід для того, щоб долучитися до вашого поступу, вашого успіху, вашого зростання у вірі Христовій», - сказав митрополит Еммануїл.

В той же час на Москві також святкували 1030- річчя хрещення Русі, до якої Московія має такий же стосунок, як Балкани до османів.

"Коли в Москві називають київського князя Володимира "засновником російської державності" - це все одно, що назвати Юлія Цезаря засновником румунської державності". (Андрій Іллєнко).

Патріарх московський Кіріл повторював, як мантру, про неможливість української церковної незалежності від нього, всетабачної благодатності...

А з вискоих гостей був патріарх олександрійський і всієї Африки Феодор II. Читаємо про нього: "вивчав історію мистецтва і філософію в Одеському університеті (СРСР), 5 років був екзархом подвір'я олександрійського патріархату при РПЦ, єдиний з патріархів брав участь в інтронізації московського Кіріла. І ця ж церква не взяла участі у всеправолсавному соборі на Криті. Що не ясно? Давня вербовка дає себе знати...

Але - нам своє робити...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:автокефалія, Томос, Василь Чепурний, агенти Москви


Читайте також



Коментарі (0)
avatar