реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Хорватія дає мільйон євро на розмінування

Уряд Хорватії пожертвував 1 мільйон євро Всесвітній продовольчий програмі Організації Об'єднаних Націй, щоб допомогти українським фермерам відновити роботу в регіонах, які найбільше постраждали від вибухонебезпечних залишків війни. Це найбільше пожертвування Хорватії ВПП (ООН).

Про це стало відомо під час зустрічі першого віце-прем’єр-міністра України – міністра економіки України Юлії Свириденко з хорватською делегацією на чолі з міністром закордонних справ Хорватії Горданом Грліч-Радманом та Директором Всесвітньої продовольчої програми (ООН) в Україні Метью Холлінгвортом.

У ході зустрічі було підписано Меморандум, присвячений обстеженню сільськогосподарських земель України, їх очищенню від вибухових речовин та безпечному відновленню виробництва агропродукції. Програма також допомагає фермерам відновлювати ґрунти та виробництво продуктів після звільнення земель.

«Фермери Харківської, Херсонської, Миколаївської області першими долучаться до програми. ...До кінця року ми плануємо збільшити щонайменше вдвічі кількість саперів і машин, і продовжити розмінування , сільгоспземель і лісі», - зазначила Юлія Свириденко.

«Ми активно працюємо з нашими міжнародними партнерами над тим, щоб запустити ринок гуманітарного розмінування в Україні, закупити спецтехніку, навчити саперів, сертифікувати приватних операторів з розмінування та організувати власне виробництво. Наразі в Україні потенційно забруднені землі налічують 174 тис. кв км, при цьому ми маємо лише 3 тисячі саперів та 26 машин для розмінування. Ми шукаємо рішення, як правильно розбудувати процес гуманітарного розмінування і повернутися до продуктивного використання територій. Досвід Хорватії в цьому питанні є дуже цінним для нас», - підкреслила 1-й віце-прем'єр, міністр економіки України.
Глава хорватського МЗС наголосив, що уряд Хорватії націлений підтримати Україну в її прагненні очистити землі якнайшвидше, щоб посилити економічну і соціальну галузі. Зокрема, йдеться про підтримку проекту з локалізації виробництва в Україні спецтехніки з розмінування такими хорватськими компаніями, як DOK-ING та Duro Dakovic Group Plc. Грліч-Радман повідомив, що компанія DOK-ING планує відкрити офіс в Україні. Також буде проведено серію експертних зустрічей зі спеціалістами з розмінування, щоб допомогти у розробці Стратегії протимінної діяльності.

Крім того, 11 та 12 жовтня у Загребі, Хорватія, пройде Міжнародна конференція донорів гуманітарного розмінування в Україні. Конференція стане платформою для мобілізації додаткової міжнародної підтримки та ресурсів для ініціатив з розмінування в Україні.

Балканський оглядач



Теги:розмінування, Україна - Хорватія, Юлія Свириденко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar