реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Хороший край - Галілея...

З Вікіпедії у продовження дискусії про батьківщину Ісуса:

"Стосовно походження назви регіону у історичній науці немає усталеної думки. Назва Галілеї походить, очевидно, від кельтського кореня «гал» (тобто «голос») і поселенців народу галати, що проживали тут і складали більшість населення аж до часів Юдейської війни. За тогочасними описами, галілеянин сильно відрізнявся від юдея зовні, одягом, культурою, звичаями і способом економічної діяльності. Юдеї завжди наголошували на своїй відчуженості від галілеян.[1] Також варто згадати, що Галілея більшість часу була частиною держави Ізраїль, політично незалежною від Юдейського царства і не мала із Юдеею зв'язків. За іншою версією, назва краю походить від біблейського слова «галіл», яке дуже рідко вживалося для позначення терміну «регіон» чи «округ» (цим намагаються прив'язати цей регіон до Юдеї). Саме в Галілейських краях сталося більшість подій, описаних у Новому Заповіті.

...Періоди панування Вавилонії (з 604 р. до н. е.), Персії (з 539 р. до н. е.) та елліністичних держав Птолемеїв (між 323 р. і 200 р. до н. е.) і Селевкідів відзначені масовою міграцією індоєвропейських народів до провінції, елінізацією, культурним і економічним піднесенням краю — на відміну від відсталої в цьому розумінні пустельної і мало заселеної Юдеї. Цей час благотворно вплинув на демографічний, культурний і економічний розвиток регіону, перетворивши його на квітучий сад.

... Галілея, формально залишаючись провінцією Юдеї, практично опинилася відокремленою від неї і мала змогу розвиватися самостійно. При правлінні Ірода I (37 — 4 рр. до н. е.) багата Галілея стала одним з центрів опозиції його проримській політиці, а потім і оплотом зелотів — активної сили в Юдейській війні (66 — 73 рр. н. е.). Під час юдейської війни несемітська (неєврейська) більшість населення Галілеї зазнала утисків як із боку євреїв, так і з боку римлян — і була змушена покинути провінцію, емігрувавши до Галатії (Мала Азія). Підкорення Галілеї Веспасіаном і очищення провінції від бунтівних банд релігійних фанатиків наблизило падіння Єрусалиму".

Тому ще раз: Ісус - Галілеянин, як його й звали за життя в Єрусалимі, підкреслюючи неюдейське походження.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Ісус, походження Ісуса, Галілея


Читайте також



Коментарі (0)
avatar