реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Хто ж такі галілеяни?

Йосип Флавій писав, що галілеяни завжди славились хоробрістю і боягузтво ніколи не було їх недоліком. Тит ставив у приклад своїм воїнам хоробрість галілеян.

Талмуд так говорить: «Галілеянин любить честь, а іудей – гроші». Талмуд я не читав, але вірю знаменитому словнику Брокгауза і Єфрона, який наводить цю цитату. Між іншим, сам Єфрон був євреєм...

Галілеяни, на відміну від своїх сусідів, дуже старанно обробляли землю – Галілея в часи Ісуса була квітучим краєм.

Дуже популярною була в галілеян грецька освіта, на відміну від іудеїв, що ставились до неї з презирством. Навіть у деяких містах Галілеї грецька мова була переважаючою!

Галілеяни відрізнялись і мовою від іудеїв, через що ті не дозволяли галілеянам читати у храмах. Апостол Петро був викритий під час розправи над Ісусом саме своєю мовою.

І останнє – галілеяни розводили свиней (звідси стадо свиней, що кинулося в озеро після переселення в них бісів – саме цій обставині, щодо свиней, дивувався мій товариш – язичник, зациклений на штампах про єврейське походження Ісуса). А ще галілеяни кохалися у розведенні бджіл. Нічого це вам не нагадує?

Ну, й наостанок: Ісуса за життя прозивали Галілеянином. Якби він був своїм у Єрусалимі, в Юдеї – очевидно, що не виділяли б його цим прозвищем, правда?

Ну, а міфологеми про "адіннарод", що тепер, що тоді - що про росіян і українців, що про євреїв і галілеян...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Галілея, євреї, батьківщина Ісуса, Василь Чепурний, походження Ісуса, галілеяни


Читайте також



Коментарі (0)
avatar