реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Хлорофітум, кактуси, герань — "пилососи" для житла

Яким би брудним не здавалося вам повітря на міських вулицях — провітрювати приміщення все одно треба. Тому що в квартирі у п’ять-сім разів брудніше і до десяти (!) разів токсичніше, ніж за вікном!

І винні в цьому різна побутова техніка, велика кількість синтетичних матеріалів в інтер’єрі та ми з вами. Що ж робити? Простий спосіб вирішення проблеми — поставити на підвіконня рослини-фільтри. А «найголовніший» з них —хлорофітум.
У природі відомо більше ста видів хлорофітуму. Ця мудрована назва складена з двох грецьких слів: chloros — зелений і phytos — рослина.

Всі вони ростуть у тропічних лісах. А в кімнатних умовах прижився тільки один вид — хлорофітум чубатий.
Але користі від цієї рослини неймовірно багато. Вона невибаглива, швидко росте. Добре себе почуває у затемненому приміщенні. Його довге зігнуте листя красиво звисає з горщика.
У лютому-березні з’являються довгі, іноді до метра, квітконоси. Вони вкриваються білими дрібними квіточками. А потім на місці кожної квітки зростає дочірня розетка листя. Чарівні зелені «чубки» висять на довгих «ниточках» — дуже красиво й ефектно. Відокремлені від материнської рослини дочірні розетки швидко вкорінюються у будь-якому ґрунті. І навіть у воді.

Але головна краса хлорофітуму — його здатність очищати повітря у квартирі від пилу та шкідливих домішок. Однієї великої рослини досить для видалення всіх шкідливих «викидів» газової плити на кухні.

Кухонний аргумент
На кухні поставте великий горщик або декілька з хлорофітумами на верхню полицю. Саме туди піднімаються теплі кухонні «викиди». А спадаючі «чубки» дуже пожвавлять інтер’єр. Також настійно рекомендуємо розмістити хлорофітум у спальні неподалік від ліжка.

Хлорофітум активно поглинає вуглекислий газ (у декілька разів більше від інших рослин!) і виділяє кисень навіть при поганому освітленні. А при яскравому освітленні або досвічуванні він ефективніший за будь-яке провітрювання.
Кожному робочому місцю — по хлорофітуму!

Помічали, що в кінці робочого дня ми знаходимось у пригніченому стані? І це не лише через брак кисню, а в основному через надлишок токсичних продуктів нашої життєдіяльності. Так-так! Більше 120-ти різних органічних сполук виділяє людина в повітря. А якщо нас багато? А ще комп’ютери та інша техніка. Вихід є — регулярне провітрювання приміщення і хлорофітуми.

Поливайте його рясно, взимку помірно. Підгодовуйте іноді повним добривом для кімнатних рослин. Регулярно у ванні ополіскуйте прохолодним душем. Не забувайте: він же ще й пил збирає.
А ще хлорофітум регулює вологість у приміщенні. Ще б пак, він же з вологих тропіків. Листя зволожує сухе повітря, а повітряні корінці діток поглинають надлишок вологи.

Якщо у вас є можливість взимку поставити його на прохолодну лоджію (при температурі 12-14 градусів), то виділення кисню буде просто фантастичним! Декілька рослин створять у вашій квартирі тропічний мікрококлімат.

Хто ще у компанії?

Додайте хлорофітуму правильних сусідів, хоч би по одному екземпляру. Кімнатна герань чудово дезінфікує повітря. Кактуси всіх видів «обожнюють» підхарчовуватися випромінюванням комп’ютерів, телевізорів, мікрохвильових печей. А хвойні рослини добре іонізують повітря.

"Біла хата"




Теги:кактуси, хлорофітум, іонізація повітря, Герань


Читайте також



Коментарі (0)
avatar