реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Харківщина: факт неповаги до жертв Голодомору-геноциду

ЩО НА ФОТО?

Ви бачите Харківський Меморіал Жертв Голодомору, який розташовано біля транспортної розв'язки автомобільної траси «Харків—Москва» та міської окружної дороги, що територіально знаходиться за містом — на території села Черкаська Лозова Дергачівського району. Його урочисте відкриття відбулося 19 листопада 2008 року.

Комплекс складається з музею Голодомору, скульптурної композиції та зовнішніх інформаційних щитів із фото жахіть Голодомору й ксерокопіями документів, зокрема секретних наказів тодішнього керівництва СРСР.

Цілком логічно Ви спитаєте, а до чого тут напис із великих металевих літер «ФЕЛЬДМАН ЕКО ПАРК», який знаходиться перед Меморіальним комплексом? Із 2013 року поруч із Меморіалом жертвам геноциду створено регіональний ландшафтний парк, який спочатку мав назву «ЕКОПАРК», але у тому ж році його перейменовано на «ФЕЛЬДМАН-ЕКОПАРК». Він є одним із об'єктів природно-заповідного фонду України, благодійний проект МБФ «Фонду Олександра Фельдмана», який виник із ініціативи та на кошти Олександра Борисовича Фельдмана, громадянина України, члена парламенту цього скликання.

Цей напис встановлено десь наприкінці жовтня – початку листопада 2020 року.

ЩО НЕ ТАК ІЗ ЦИМ НАПИСОМ?

Така реклама-дороговказ вводить в оману необізнану людину щодо символізму місця пам’яті жертв вбивства голодом у 1932-1933 роках. Її розташування перед Меморіальним комплексом об’єктивно, без огляду на всі пояснення-роз’яснення ідеологів, організаторів та керівних виконавців, є образою пам’яті наших предків, які загинули від комуністичного геноциду. Сподіваємося, що несвідомою образою і без спеціальної мети, але факт залишається фактом.

Більше того, вона викликала обурення в суспільстві... 6 листопада ц.р. «невідомі патріоти» демонтували напис, ЗМІ повідомили, що мала місце сутичка. Отже, констатуємо обурення в суспільстві та деяку радикалізацію настроїв…

ЯКА РЕАКЦІЯ ОЛЕКСАНДРА ФЕЛЬДМАНА?

З його публічної заяви для ЗМІ дізнаємося, що він твердо бажає залишити напис на тому ж місці. Вважає, що «ні про яку неповагу до пам'яті жертв не може йти мови». Народний депутат України О. Фельдман також підкреслив: «Фельдман Екопарк – це територія без політики. Це Музей релігій, це Центр толерантності, це проекти, спрямовані на підвищення взаєморозуміння між людьми, зокрема, представниками різних національностей, культур і релігій».

У ніч з 10-го на 11 листопада ц.р. цей напис було відновлено.

ЧОМУ ЦЯ ПОЗИЦІЯ ОЛЕКСАНДРА ФЕЛЬДМАНА ПОМИЛКОВА?

Сподіваємося, що думки О. Фельдмана є щирими і НЕ переслідують іншої мети, крім заявленої.

Проте, внаслідок появи цього напису:

1) об’єктивно спровокована образа пам’яті жертв геноциду, жодні пояснення її НЕ вибачають і НЕ заспокоюють. Це – мораль і політика. Подібна нищівна образа/обурення негайно з’явиться, якщо подібний напис з’явиться перед пам’ятником жертвам геноциду євреїв у Бабиному Яру у Києві, пам’ятному знаку жертвам геноциду ромів у Чернігові, пам’ятному знаку жертвам кримськотатарського народу тощо…

2) Є загроза ускладнень у сфері міжнаціональних відносин, провокація радикалізації настроїв. І це в умовах війни з російським агресором!

НАГАДУЄМО, що у статті 3 Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» чітко сформульована вимога: «сприяти консолідації та розвитку української нації, її історичної свідомості та культури, поширенню інформації про Голодомор 1932-1933 років в Україні серед громадян України та світової громадськості, забезпечувати вивчення трагедії Голодомору в навчальних закладах України».

Народний депутат України, як вказано у пункті 3 статті 1 Закону України «Про статус народного депутата України», має обов’язок, сформульований таким чином: «При виконанні своїх повноважень народний депутат керується Конституцією України, законами України та загальновизнаними нормами моралі».

ЗВЕРНЕННЯ ДО ОЛЕКСАНДРА ФЕЛЬДМАНА

Саме тому закликаємо громадянина і народного депутат України Олександра Фельдмана з доброї волі та маючи за мету консолідацію української нації, гармонізації міжнаціональних відносин ліквідувати причину неспокою, підозр і та обурення. Розуміємо, що для цього потрібна мужність і мудрість. Маємо надію, що він успішно пройде це життєве випробування. Такі дії стали б реальним втіленням заяв політика про толерантність та взаєморозуміння між людьми.

Сергій Бутко,
Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті



Теги:антисемітизм, Сергій Горобець, Голодомор, Сергій Бутко, Фельдман


Читайте також



Коментарі (0)
avatar