Харчуймось у жовтні правильно!
на 8—17 жовтня
За статистикою, восени загострюються різні хвороби. Та завдяки правильному раціону й простим продуктам багатьом із них можна запобігти. Так, сік буряку, чорноплода горобина та глід — природні регулятори тиску, композиція олій гарбузового насіння, льону, розторопші регулює діяльність системи залоз внутрішньої секреції. Відвар, каша, кисіль із вівса, ячмінний напар помічні у разі розладів травного тракту та нервів. Отже, правильно харчуючись, запобігаєте хворобам, подовжуєте повноцінне життя та… економите кошти.
8—10 жовтня — дні, коли доцільно попіклуватися про сечостатеві органи, а також побережіть нервову систему.
У ці дні надайте перевагу вуглеводистій їжі. Гарбузова або вівсяна каша на воді з родзинками, круп’яні супи, каші з органічного зерна, цільнозерновий хліб — рекомендовані в ці дні.
Кримські трав’яні чаї та бальзами — депозити сонячної енергії, які оберігатимуть ваш організм від захворювань протягом осінньо-зимового періоду. Сухий бісквіт із яблуками, корицею та листочком м’яти на додачу до склянки зеленого або запашного трав’яного чаю зігріє вашу душу у холодні осінні дні. Пам’ятайте: свято, яке завжди з вами, — ваша доброзичливість до людей. Ми є віддзеркаленням світу в собі — що даємо світові, те й отримуємо у відповідь.
Доцільно буде запарити деревій, полин звичайний (артемізію), календулу і зробити сидячі ванночки.
І побільше усміхайтесь. Згадали погану подію — усміхніться і подякуйте Богу, що це в минулому, побачили недоброзичливий погляд — поспівчувайте цій людині в душі.
11—12 жовтня. Білок і плоди — найбільш підходять у ці дні. Побережіть серце, пийте настої м’яти, меліси, глоду, листя суниць та калини. Корисний для серця вітамін Е та лецитин, вони містяться в зародку злакових. Для хорошого току крові необхідно мати чисті судини — тож їжте побільше баклажанів, помідорів та пийте морквяний сік. Вживайте менше кондитерських виробів — замініть їх на природні солодощі: в’ялену у медові чорноплоду горобину, яка нормалізує роботу серцево-судинної системи. Кілька ягідок на день врегулюють тиск і задовольнять потребу в солодкому. Свіжа м’ята — профілактика тромбозів. Заведіть у себе на підвіконні горщик із кущиком м’яти і вживайте її свіжою із салатами та десертами.
Рецепт кровоочисного салату: натерти дрібно по 50 г буряку й моркви, додати 50 г дрібно нашаткованої капусти, заправити олією (1/2 ст. л.) та медом (1 ч. л.). Зверху притрусити ягодами журавлини (1/2 склянки) або червоної смородини. Замість буряку можна взяти ріпу, замість білоголовкової капусти — кольрабі. З’їжте такий салат просто на сніданок, без м’яса або гарніру.
Поки є багато свіжих овочів, подавайте їх до м’яса або риби порізаними, не здобрюючи олією. Проста їжа — запорука здоров’я.
13—14 жовтня. 14 жовтня Покрова — провісник зими, що приходить із першим снігом, який покриває землю. Зимові розваги: рукоділля, походи до театрів, музеїв, на виставки — не можна замінити «кухонними посиденьками» або переглядом телепередач. Українській культурі споконвіку були притаманні різні види активного здорового дозвілля: веселощі, читання, рукоділля тощо. Цим створювалася культура побуту, соціуму, держави. Шануймося, бо ми — українці!
Ефективна профілактика захворювань кісток — має переважати їжа, яка сприяє формуванню кісткової тканини. А це продукти, які багаті на органічні сполуки кальцію, заліза, натрію, магнію та інших мікроелементів. Пам’ятайте: тільки повноцінний раціон із продуктів, вирощених під сонцем, може задовольнити потреби організму. Поки є свіжі овочі та фрукти, споживайте їх у великій кількості. Пророщуйте вдома сочевицю, пшеницю, горох та додавайте у салати або їжте окремо. Вони дадуть вашим клітинам силу, енергію радше від ковбаси та денатурованих круп.
Щоб утамувати потребу організму в натрієві (сіль), випийте зранку сік селери, капусти, моркви, гарбуза або зробіть з цих овочів салат.
На обід можна зготувати розсольник, капусняк з чорним хлібом, а на вечерю — вінегрет, до якого додати шматочок несолоного оселедця.
Посоліть рибу вдома. Для цього візьміть будь-яку рибу, придатну для засолювання (оселедець, форель, скумбрія), зніміть шкірку з неї, зробіть кілька надрізів на м’якоті та гарно натріть морською або кам’яною сіллю. Потім покладіть на дерев’яну дошку та поставте зверху гніт. За добу рибу можна вживати.
15—17 жовтня надайте перевагу жирнішій звичного їжі. Але не забувайте про ризик вживання жирів, які змінили свою структуру, — спредів, маргаринів, більшості марок промислового вершкового масла, кулінарних та кондитерських виробів, які їх містять.
Жир у рибі, м’ясі, натуральному вершковому маслі та вершках, натуральних оліях сприятиме ефективній роботі залоз внутрішньої секреції. Намагайтеся приготувати рибу та м’ясо на парі або на грилі та подати з овочами. Каші, супи, макарони подавайте як окремі страви через 2 години після вживання білкової їжі.
Для хорошого перетравлювання жирів пийте напар із цикорію, цикорно-ячмінну каву, вживайте виноград або виноградний сік. Для перекусів між прийомами їжі оберіть горіхи.
Людмила ВЕСПЕР,
спеціаліст із правильного харчування.
Джерело:Ваше здоров'я
_______________________________________________________
Читайте також |
Коментарі (0) |