реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Кефір від Івана Осадціва

"Територія смітників в Україні у два рази більша, ніж територія природних заповідників", -- це одна із цікавих інформацій, якими поділився на прес-конференції у прес-клубі "Просвіта" голова міської екологічної асоціації "Зелений світ", лікар- гематолог Іван Осадців.".

Чернігів щороку вивозить більше 480 тисяч кв. метрів сміття на звалище.
"З одного боку воно входить у підземні води і ми п'ємо його, -- каже лікар- еколог. -- А з іншого -- це дико і нерозумно викидати багатство у бідній країні"

Чому ж у Чернігові досі нема сміттєпереробного заводу? Колишній заступник міського голови Микола Літвінов обіцяв мені, що я буду першим журналістом, якого він запросить на відкриття австрійського сміттєпереробного заводу. Нема ні Літвінова на посаді, ні заводу.

Іван Осадців: "Щоб створити мотивацію для підприємця займатися сміттям, треба закласти кілька копійок у ціну тої ж таки пет-пляшки, яка викидається. Цього не роблять законодавці у Верховній Раді. Також треба створити умови на рівні міста -- а в нас підприємство "Тетра- пак" кілька років тому пішло з нашого міста у Харків. Тож всяких депутатів і господарників оцінюйте по ділах їх, а не по словах".

Лікар- еколог переконаний, що роздільний збір сміття -- недалеке майбутнє: "Не треба винаходити велосипед -- у Європі все це є. Зрештою, ми проводили опитування -- більше 70 відсотків сімей готові роздільно здавати сміття, було б куди!"

Прес- конференція завершилася несподівано: оскільки лікар Іван Осадців переконаний, що спеку можна перемагати давніми українськими традиціями, серед яких вживання кисломолочних продуктів, то всім було запропоновано ... кефір. Почав Іван Осадців цитатою із розмови Вселенського Патріарха Варфоломія Першого, якого називають "зеленим Патріархом", а закінчив кефіром. А що, гарно!

Василь ЧЕПУРНИЙ
Фото Владислава САВЕНКА






Теги:сміття, Чернігів, Іван Осадців, прес- клуб Просвіта, Зелений світ


Читайте також



Коментарі (8)
avatar
1
В радянські часи, щоби отримати звання міста комуністичної праці та побуту, однією з необхідних умов було роздільне збирання та утилізація сміття. І от ми на Уралі, в прекрасному місті атомників, вирішили його впровадити. Для цього, окрім сміттєпереробного заводу, потрібно і ще дещо, а іменно:
1. В кожній квартирі мати на одне, а два- три відра для різного сміття;
2. Заварити люки сміттєпроводів;
3. На газонах біля кожної багатоповерхівки замість квітниів забетонувати площадки і виставити 4 (чотири) контейнери:
для харчових відходів;
для тих, що горять( картон, дерево, пластик тощо);
для металів;
для будівельних відходів( скло, щебінь, )
Сміття виносити не до сміттєпроводу в під'їзді, а до контейнерів біля будинку- і зимою і літом.
Не встигли впровадити в одному мікрорайоні, як народ запротестував і все повернулось на круги своя.
Про таке пан Осадців не розповідав?
avatar
2
А я бачив роздільний збір сміття у Польщі. Не знаю про люки і т.п., але і квітів я там бачив у містах більше разів у 10, ніж у нас. Так що забудьте про совковий досвід і переймайте європейський!
avatar
5
Пане Василю!
А Ви хіба не чули: те, що корисно німцю, - на шкоду українцю!
Ви думаєте, якщо не зварити в під'їзді люки сміттєприйомників, то наш народ понесе сміття на вулицю до контейнера?
avatar
7
Якщо не змінити менталітет українського люду, то роздільне збирання побутового сміття - розові мрії, марна трата коштів та погіршення санітарного стану в місті через те, що замість одного великого сміттєзвалища за містом ми отримаємо тисячі дрібних сміттєзвалищ біля кожної багатоповерхівки.
Ви хотіли б, щоби біля будинку "Просвіти", або біля будинку, в якому Ви живете, виставили чотири контейнери для сміття? Вигляд у них буде не такий, як у Польщі, а такий я у Росії. Це будуть бази для бомжів, бродячих собак, ворін та голубів.
Так що у "Просвіти" величезна задача - змінити менталітет українського народу. Коли Ви її виконаєте, тоді й можна буде говорити про роздільне збирання побутового сміття.
А покищо воно нам не по менталітету.
avatar
3
Думка чиновника:
Так це ж стільки мороки?! Так і до пенсії не дотягнеш...
avatar
4
Впроваджували саме чиновники, а проти виступив народ.
avatar
6
у нас люди точно такі, як і в Польщі -- не гірші, і не кращі. Буде організація -- понесуть усе правильно. І не тримають поляки по три відра для сміття вдома -- справляються.
avatar
8
Роздільне збирання сміття починається в квартирі. Чи не могли б Ви, пане Василю, розповісти, як це поляки чи полячки в одному відрі складають роздільно чотири види відходів.
Поляки і українці різні перш за все в ментально- освітньому зрізі, тому й живуть по-різному. Україні до Польщі - як з Києва аж до самої Варшави рачки. Ті українці, що хоча би рік прожили в Польщі, до рідної неьки вже, зазвичай, не повертаються. Хіба що лише для того, щоб розповісти нам про їхню ностальгію та любов до неї, убогої.
Саме так, як і ми з Вами до рідного села вже ніколи не повернемось, щоб жити там постійно.
avatar