реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Міський голова і керівник "зелених" домовилися

Альтернативи роздільному збору та переробці сміття немає – зробили висновок під час зустрічі голова Чернігівської міської екологічної асоціації Іван Осадців та мер Чернігова Олександр Соколов. Вони зустрілися, щоб обговорити проблему роздільного збору сміття та вторинної переробки відходів.

Іван Осадців розповів міському голові, як “Зелений світ” працює над висвітленням проблеми роздільного збору побутового сміття, виконуючи проект за підтримки Посольства Канади в Україні “Участь громадськості м. Чернігова у запровадженні програми роздільного збору та переробки побутових відходів”.
Зокрема, ідуть заняття у школах, жителі міста отримують буклети із докладною інформацією про те, як і які побутові відходи можна зібрати роздільно та про пункти прийому вторинної сировини, куди їх можна здати на переробку.

У багатьох країнах світу роздільний збір і переробка сміття давно стали нормою. Працюють приватні фірми, які цим займаються, отримують прибуток.
Олександр Соколов погодився – час Чернігову переймати досвід.
“Альтернативи роздільному збору сміття немає. Ми обов’язково до цього прийдемо”, – зробили висновок Іван Осадців та Олександр Соколов.

Іван Осадців підкреслив, що в Україні на сьогодні питання роздільного збору сміття недостатньо регулюється. Немає і пільг для підприємців, які могли б займатися переробкою.
“Зелений світ” уже пропонував на розгляд міської ради підзаконний акт, що передбачав пільгові умови підприємствам за збереження довкілля.

Тоді депутати міськради ІІ скликання на сесії прийняли рішення європейського рівня – “Про надання пільг підприємствам, установам, організаціям та окремим громадянам вразі виконання ними екологічних робіт”. Рішення включало перелік екологічних робіт. Але депутати вже наступного ІІІ скликання бездумно це рішення відмінили.

“Якщо все зробити не можна, то це не означає, що треба сидіти, склавши руки”, – наголосив Іван Осадців. – Необхідно створити робочу групу з метою поступової перебудови існуючої системи збору побутового сміття в “Систему роздільного збору та переробки побутових відходів”.
Першими кроками стане круглий стіл у міській раді. “Зелений світ” розкаже про проблему і підготує пропозиції до заходу. Одна з них – збільшити кількість приймальних пунктів вторинної сировини, надати їм пільги.

На думку Івана Осадціва, у нагоді міг би стати і європейський досвід. Там у певні дні у двори заїжджає машина, наприклад, від церковної або благочинної організації. І всі бажаючі можуть здати відходи на переробку. Гроші за макулатуру, ганчір’я чи пластик отримує організатор.
Так люди і зручно здають відходи, і роблять добру справу.
Не треба, звичайно, забувати і про наш багатий досвід участі школярів і студентів у зборі побутових відходів.

Поки що Чернігів лише готується до встановлення перших контейнерів для роздільного збору сміття. Проте і цей варіант поводження з відходами вимагає розумної та чіткої організації, враховуючи особливості нашого менталітету.

Прес-служба МГО “Зелений світ”




Теги:Екологія, роздільне збирання відходів, сміття, Олександр Соколов, Зелений світ, Іван Осадців, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar