реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Юрій Cбітнєв: "Без мене український народ -- неповний!"

У Чернігові, в обласній бібліотеці імені В.Короленка вшановано російського письменника Юрія Сбітнєва.
Подія була присвячена 80-річному ювілею майстра слова, творчість та життя якого тісно пов’язані з Чернігово-Сіверським краєм. І хоча народився Юрій Сбітнєв у м. Верея під Москвою, його древній рід своїм корінням сягає Новгород-Сіверської землі, яка і донині надихає майстра на створення нових літературних шедеврів.

За довге творче життя Юрій Сбітнєв проявив себе як прозаїк, поет, драматург, історик. З-під пера письменника вийшли численні вірші, оповіді, есе, повісті, романи, сценарії радіо- і телепередач, кіносценарії. Його книги видані в найбільших видавництвах Радянського Союзу і перекладені англійською, польською, чеською, німецькою, болгарською та іншими мовами.

Останні три десятиліття Юрій Сбітнєв присвятив дослідженню літописної спадщини Київської Русі. У 2007 році побачила світ перша книга романа-дилогії «Великий князь», друга книга – у травні 2009 року. Тоді ж за цей творчий доробок письменник став лауреатом Всеросійської історико-літературної премії «Олександра Невського».

Вже багато років Юрій Миколайович займається всебічним дослідженням шедевра світової літератури «Слова о полку Ігоревім», наслідком цієї кропіткої праці стала нова книга автора «Тайны родного Слова», що побачила світ в м. Чернігові у травні минулого року і являє собою «духовний конспект» наступного монументального роману «Велика княгиня». На честь святкування 825-річниці «Слова о полку Ігоревім» Юрій Сбітнєв був нагороджений російським орденом «Служение отечеству».
Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко щиро привітав ювіляра і подарував карту з натяком -- на ній зображені кордони Чернігівського князівства, біля яких -- малесеньке місто Москва...
Детальніше читайте в наступному числі "Сіверщини"



Теги:Україна -Росія, Слово о полку Ігоревім, Юрій Сбітнєв


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
От якби ми так виразно, з душею, навчилися вшановувати і своїх українських патриотів, а не шукати повсюдно виразників "рускава міра" на наших теренах. Та здається мені, що навіть і серед тих, хто активно останні три роки просуває на Сіверському просторі представника суідньої країни, а верніше її офіційних літературних кіл під егідою відомого захисника ідеї того ж таки "міра" та "єдіной історіі трьох стран" В. Ганічева, навряд чи є такі, що прочитали з того переліку, за який так активно "величають"!? Інша справа романи, але ж ніяк не "всебічні дослідження шедевра"?!
Знаєте, просто дивним віє від того, як з легкої руки взялися за фентазії шановного пана Сбітнєва щодо авторства "Слова...", а далі пішло і поїхало!
Натомість ми геть забули, що, слава Богові, є серед нас живий класик української історичної літератури про добу Київської Русі, а так і Чернігово-Сіверщини Раїса Петрівна Іванченко. Землячка, чиї родичі з давен козацьких осіли у мальовничому селі Стахорщині, Новгород-Сіверського району. У місті на Десні вона закінчила середню школу. Але її безкомпромісна позиція щодо національного не прийшлась до вподоби бувшим партійним і комсомольським секретарям- нинішнім і вчорашнім головам районних та вищого ґатунку адміністрацій. А тому і не вшановують пані Раїсу на просторах Сіверщини. А у випадку з письменником Росії - все "задом наперед"!? У рідній країні- ніхто не знає, натомість у нас - знайшли Пророка...
avatar
2
Борисе, я досить добре знайомий з Юрієм Сбітнєвим і ціную його позицію щодо українсько-російських взаємин. Не треба робити з нього ворога -- їх і так вистачає! Якщо людина вважає себе приналежним до українського народу, то великодушно приймімо -- його рід, як він твердить, кілька століть служив Україні. А хто ж вшанує пані Раїсу, як не ми самі, українці?
avatar
3
Відносно рос.-укр взаємин. Поєднанняч "Рус. міра" з укр.ким відбувається і таким чином, як от через Сбітнєва.
avatar