реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Японський землетрус скоротив земну добу!

Землетрус у Японії, який став одним із найпотужніших в історії країни, за попередніми розрахунками, скоротив земну добу на 1,6 мікросекунди й змістив власну вісь планети приблизно на 15 сантиметрів - у два рази сильніше, ніж чилійський 2010 року. Про це повідомив фахівець Лабораторії реактивного руху (JPL) НАСА Річард Гросс.
"За моїми розрахунками, тривалість дня повинна скоротитися на 1,6 мікросекунди (мільйонних часток секунди - ред.). землетрус у Чилі дав, по-моєму, скорочення приблизно на 1,2 мікросекунди", - сказав учений.

Він додав, що, за його розрахунками, так звана власна вісь Землі (figure axis - вісь, навколо якої Земля збалансована за масою) мала зміститися приблизно на 15 сантиметрів убік 139-го градуса східної довготи, що у два рази більше, ніж при чилійському катаклізмі 2010 року - тоді вісь змістилася на вісім сантиметрів убік 112-го градуса східної довготи.

"Земля обертається не навколо тієї осі, навколо якої збалансована її маса. Якщо колесо вашого автомобіля не збалансоване, воно буде тремтіти, вібрувати, щоб уникнути цього, ви проводите його балансування щодо осі. От і Земля вібрує точно так само", - пояснив Гросс.

Гросс зазначив, що перевірити розрахункове скорочення доби спостереженнями не вдасться, оскільки воно занадто незначне.

"Але є ймовірність того, що зсув власної осі на 15 сантиметрів, якщо мої розрахунки правильні, ми вже зможемо виявити в даних GPS. Саме цим ми зараз займаємося", - сказав учений.
Українські новини




Теги:час, землетрус у Японії, земна доба, вісь Землі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar