реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як у законний спосіб розв'язати конфлікт навколо газети "Сіверщина"

Пропоную кілька думок, спрямованих на розв'язання конфлікту, що виник між ТОВ "РВЦ "Сіверщина" і Чернігівською обласною організацією товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка, 200-ліття з дня народження якого наступного року відзначає увесь світ.

Недарма ж кажуть мудрі люди: не знаєш, що робити, дій - по закону.


Згідно ст. 21 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" "підготовку та випуск у світ друкованого засобу масової інформації за дорученням засновника (співзасновників) здійснює редакція або інша установа, що виконує її функції."

У випадку з газетою "Сіверщина" редакція і видавець - одна й та ж юридична особа, якій відповідно до договору (так вимагає закон) засновником має бути передано функції і редакції, і видавця.

Згідно ж цим законом, "редакція діє на підставі свого статуту та реалізує програму друкованого засобу масової інформації, затверджену засновником (співзасновниками)."

Звертаю увагу, що ст. 22 Закону про пресу чітко вказує:"Статут редакції затверджується засновником (співзасновниками) відповідно до чинного законодавства України."

Ст. 23 Закону про пресу стверджує, що "редактор (головний редактор) друкованого засобу масової інформації є керівником редакції, уповноваженим на те засновником (співзасновниками)."

Тобто у складі ТОВ "РВЦ "Сіверщина" повинно щонайменше діяти дві редакції: газети "Сіверщина" і газети "Біла хата", у якої юридично зовсім інші засновники.

"Редактор (головний редактор) призначається (обирається) на посаду і звільняється з посади в порядку, встановленому засновником (співзасновниками) у статуті редакції відповідно до
чинного законодавства України про працю."

Отже, якщо б товариство "Просвіта" діяло по Закону про пресу навряд би виникнула ганебна, неприпустима ситуація, що на сьогодні є.

Необхідно негайно, щонайменше:

1. Розробити статут редакції газети "Сіверщина" і затвердити правлінням обласної "Просвіти";

2. Розробити договір між "Просвітою" і ТОВ "РВЦ "Сіверщина" і укласти його з виконавчим органом товариства(директором);

3. Привести у відповідність до вимог законодавства статут ТОВ "РВЦ "Сіверщина" та призначити редактора газети "Сіверщина" відповідно до Статуту редакції газети "Сіверщина", щоб припинити порушувати чинне законодавство і правовий нігілізм.

Все це треба зробити до закінчення відпустки головного редактора газети "Сіверщина" В.Чепурного.

Інакше ганьба як засновникам газети "Сіверщина", так і власникам ТОВ "РВЦ "Сіверщина".

Зазначу, що в ситуації від грубого порушення законодавства про пресу як засновником газети, так і власниками ТОВ "РВЦ "Сіверщина", нажаль, найбільше страждає та знаходиться у підвішеному стані колектив редакцій газет "Сіверщина" і "Біла хата".

Чому на їх захист досі не виступила журналістська громада в особі НСЖУ і профспілки журналістів?

Сергій Соломаха,
голова контрольно-ревізійної інспекції
Чернігівської обласної організації
Всеукраїнського товариства "Просвіта"
імені Тараса Шевченка








Коментарі (4)
avatar
1
"Нехай буде отакечки!
Сидіть, діти, у запічку."
avatar
2
Питають Вовочку- як ти допомагав Красній Армії? Каже -- снаряди підносив.  А що ж тобі за це солдати казали? "Гут, Вольдемар, гут!"
avatar
3
А газета, між тим, стала кращою!
avatar
4
На що тоді розраховували прихватизатори? Мабуть, на те, що газета без їх фінансування не існуватиме і її просто здадуть на їх милість. Тому питання - у віднайденні фінансової альтернативи. Це давно є зрозумілим без юридичних викладок , які, дякувати, зробив пан Сергій. Позаяк він головний ревізор чернігівської "Просвіти", з не меншою вдячністю ознайомилися б громада і з фінансовою стороною випуску газети.
avatar