реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Який порядок на митниці

Для сумлінних підприємців Держмитслужба запровадила систему спрощення митних процедур
З метою організації сприяння підприємствам, які мають «незаплямовану» митну історію, Держмитслужба наказами від 10.08.09 №№ 735, 736 затвердила критерії оцінки підприємств-резидентів, до товарів і транспортних засобів яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення, а також порядок визначення таких підприємств-резидентів.
Відтепер митниці отримали повноваження визначати сумлінні підприємства-резиденти і встановлювати по відношенню до товарів і транспортних засобів таких підприємств спрощений порядок застосування митних процедур. Наказами запроваджено механізм визначення «ступеню довіри» до підприємств-резидентів, який має 3 рівні. Він встановлюється і змінюється митним органом з урахуванням даних системи аналізу ризиків та аудиту і залежить від результатів оцінки попередньої діяльності підприємства.

Залежно від «ступеню довіри» встановлюються форми та обсяг митних процедур щодо товарів підприємств-резидентів під час провадження ними зовнішньоекономічної діяльності. Ступінь довіри поділяє підприємства на два списки – «білий список» та «зелений список». Економічні оператори з цих списків отримуватимуть певні преференції. Для усіх інших підприємств, які не потрапили до згаданих списків, рівень довіри не встановлюється. Отже вони будуть здійснювати зовнішньоекономічні операції у звичайному режимі.

Запровадження зазначеної системи спрощень для сумлінних підприємців при проходженні митних процедур — це не українське нововведення, а звична європейська практика, до якої сьогодні долучається й Україна. Підписання цих наказів є першим кроком до створення в Україні інституту уповноважених економічних операторів, які на сьогоднішній день успішно функціонують в усіх країнах ЄС.

Начальник Чернігівської митниці Олександр Симонов: «Для здійснення оцінювання діяльності підприємств Чернігова та області, що прагнуть скористатись системою спрощення митних процедур, створена комісія з ведучих фахівців митниці. На даний час комісією розглянуто 16 заяв підприємств, з яких високими балами оцінена діяльність 6-ти. ЗАТ “КСК Чексіл” першим було включене до „білого” списку, документи щодо інших 5-ти підприємств проходять погодження у Державній митній службі України. Серед них є кандидати на включення, як до „білого”, так і до „зеленого” списків».

Керівник прес-служби Чернігівської митниці Світлана СТРИЖАК




Теги:митні правила, порядок спрощений, Чернігівська митниця, Світлана Стрижак, митний коридор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar