реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Який податок з подарунків?

Щодо оподаткування вартості подарунків, які надаються юридичною особою фізичним особам
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб". Дохід платника податку - це сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

До складу загального місячного оподатковуваного доходу включається також доход, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо. Якщо додаткові блага надаються особою, що не є працедавцем платника податку, чи особою, яка діє від імені або за дорученням такого працедавця, то такі доходи прирівнюються з метою оподаткування до подарунків з їх відповідним оподаткуванням.

Додаткові блага - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його працедавцем (самозайнятою особою), якщо такий дохід не є заробітною платою чи виплатою, відшкодуванням чи компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку.

Згідно з листом Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради України від 04.08.2004 р. N 06-10/11-964 з метою оподаткування до доходів у вигляді подарунків (з їх відповідним оподаткуванням податком з доходів фізичних осіб) згідно з нормами вказаного Закону прирівнюються також додаткові блага, які надаються особою, яка не є працедавцем фізичної особи - платника податку з доходів фізичних осіб, або особою, від імені чи за дорученням такого працедавця.

До складу загального місячного оподатковуваного доходу включається сума (вартість) подарунків у межах, що підлягають оподаткуванню згідно з нормами ст. 14 щодо оподаткування доходу, отриманого платником податку як подарунок.

Цією статтею встановлено, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

При цьому відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), в тому числі до фізичних осіб.

Таким чином, норми ст. 13 щодо оподаткування спадщини можуть бути поширені лише на доходи, одержані фізичною особою у спадщину (чи як подарунок) від фізичної особи - спадкодавця (чи дарувальника).

Щодо доходів (в т. ч. у вигляді подарунків), одержуваних фізичними особами від осіб, які є податковими агентами, то такі доходи (вартість наданих подарунків) підлягають оподаткуванню податковим агентом під час їх надання за ставкою, встановленою п. 7.1 ст. 7 Закону (15%).

При цьому податковий агент зобов'язаний подати податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також сум утриманого з них податку за формою N 1ДФ податковому органу за місцем свого розташування.

Алла Супрун, начальник відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернігові




Теги:податкова, податок з подарунків


Читайте також



Коментарі (0)
avatar