реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Яка сумка краща для здоров'я?

Чернігівська обласна газета "Біла хата" щотижня вміщує низку корисних порад. Щоб не шукати газету по кіосках та розкладках, її можна передплатити в будь-якому поштовому відділенні Чернігівської області. Передплатний індекс 41338. А ми пропонуємо одну з цікавих порад, яку можуть прочитати читачі "Білої хати". Вона -- про жіночі сумки і сумочки. Отже...

Ви коли-небудь замислювалися: чи правильно ви носите сумки? Виявляється, від такої нехитрої штуки, як розподіл ваги, залежить здоров’я спини, суглобів і серцево-судинної системи.
Американські медики встановили, що сумка через плече, важча за 1,5 кг, може стати причиною не тільки порушення постави, а й головного болю. Ремінь тисне на трапецієподібний м’яз, який підходить до основи черепа, а також на шийно-плечові нерви, пов’язані безпосередньо з мозком. Унаслідок цього виникає головний біль: тисне скроні та «розколюється» потилиця.
Окрім цього, якщо ви постійно носите на плечі важку сумку, з часом деформується плечовий суглоб, що може призвести до проблем із шийним та грудним відділами хребта.
Кровоносні судини (в тому числі й великі) на плечі і передпліччі розташовані під шкірою зовсім близько. Якщо носити на лікті навіть неважку сумку вагою близько 2 кг, судини дуже перетискуються і порушується кровообіг. Тож, якщо носити сумку на лікті, та ще й у спекотний день, голова може піти обертом навіть у здорової людини. А якщо є проблеми із серцем і тиском, може несподівано початися серцевий напад.

ВАЖЛИВО!
Найбільш шкідлива для здоров’я сумка — з довгими тонкими ручками.
Оптимальний варіант сумки для носіння на плечі — із широким ременем середньої довжини.
Ідеальним же «сумчастим» засобом є рюкзак. Але під час купівлі рюкзака потрібно звертати увагу на те, щоб лямки не були надто вузькими і жорсткими. Також важливо, щоб у спинці рюкзака був зміцнювальний прошарок.

ДО РЕЧІ
А що для постави корисно?
Тягніться до сонця! Для хребта дуже корисні не різкі махи і повороти, а спокійні потягування. Тож, уранці, вставши з ліжка, на вдиху плавно підніміть руки і потягніться до сонечка, поступово стаючи на пальці — неначе хочете злетіти, на видиху так само плавно «опускайтеся на землю». Ця вправа корисна не тільки для хребта — вона допомагає наситити киснем тканини мозку, привести до норми тиск.

Під час роботи вдома, на городі, в саду тощо будьте обережними з нахилами! Якщо займаєтеся пранням вручну, не нахиляйтеся через край ванни до її дна. Обов’язково ставте тазик на підставку. Піднімаючи тяжкі предмети, спочатку зігніть ноги в колінах і присядьте, трохи нахилившись уперед. Якщо різко нахилятися на прямих ногах, то можна отримати грижу або навіть розрив міжхребцевого диска під час піднімання навіть 5—7 кг поклажі.




Теги:постава, Хребет, сумка, Біла хата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar