реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Як засудили ніжинських "робінгудів"

8 грудня 2009 року Дмитру подзвонив друг Рустам і попросив 1000 гривень. Гроші потрібні лише на один вечір - на одну справу. Він запропонував Дімі з`їздити на неї разом, щоб одразу й забрати ті гроші. Діма погодився і став частиною однієї з найдраматичніших історій в Україні останніх років.

Рустам Уразгельдієв разом зі своїм іншим другом Владом Поповичем в цей вечір їхав ловити наркоторговця "на живця". Вони мали привезти чотири тисячи гривень в обмін на 50 стаканів макової соломи. Насправді, в такий спосіб хлопці хапали наркоторговців "на гарячому", вивозили в ліс, там били в обмін на відео-зізнання в продажі наркотиків. Цими зізнаннями, а точніше, погрозою їх оприлюднення, "робінгуди" сподівалися зупинити наркобізнес в своєму містечку на Чернігівщині.

Війну почав Влад. Його молодший брат Толік спробував героїн і впав в кому. Влад, за плечима якого три ходки в зону, зненавидів наркобізнесу який за його спостереженням, відповідає за 70% заповненості в`язниць. Він вирішив помститися. Запалив ідеєю друзів і подруг, які розклеювали по місту оголошення з телефоном Влада і пропозицію давати йому знати про наркоторгівлю.

Взимку 2009-2010 років шестеро "робінгудів", як їх пізніше прозвали журналісти, зробили серію рейдів проти ключових наркоторговців міста. І викрили, що їх дахує міліцейський відділ боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Вони самі зверталися до міліції, прокуратури, виконувача обов`язків мера. Писали листи президенту та спікеру Верховної Ради. Усвідомлюючи, що їх не чують, зібрали у місцевій школі прес-конференцію та оприлюднили відео-зізнання наркоторговців. Включно з тими, де розповідається скільки і кому вони платять в міліції.

Через місяць їх закрив УБОЗ. Пройшло два роки "слідства" і "суду", впродовж якого суддя Андрій Стебліна не лише закрив очі на всі свідчення про наркоторговлю, але й вигнав київських адвокатів-волонтерів, які рік їздили до Чернігова захищати робінгудів.

В суді - телекамери "1+1" та СТБ, який уважно слідкував за процесом. Про робінгудів вийшла спеціальне ток-шоу на Інтері, кілька розслідувань на ТВі, не один репортаж в "Вікнах", "ТСН" та інших теленовинах та сотні заміток на "Свідомо".

Але "правосуддю" це не допомогло. Суддя Стебліна нудним голосом п`ять з половиною годин зачитує вирок. Усі "робінгуди" визнані бандитами, а Влад - главарем банди. Йому дають 11 років та 8 місяців тюрми. Рустаму – 9 років. Брату Влада Толіку - 8. Ще більші терміни дають іншим однодумцям Влада: Сергій Ярмоленко засуджений на 10,5 років, Андрій Бондаренко – на 10 років і 4 місяці.

Дмитро Волик, який дав 850 гривень та з`їздив подивитися, як на них ловлять наркоторговця (сам не бив), державою Україна нагороджується сімома роками. Впродовж суду його не арештовували, а тепер забирають на очах мами.

Десяток конвоїрів, які уважно слухали всю історію, ігнорують прохання судді всіх вивести і дають "робінгудам" висловити ставлення до вироку Стебліни.

Єгор СОБОЛЄВ, "Свідомо".



Теги:ніжинські робінгуди, Деснянський суд, Єгор Соболєв, наркоторгівля


Читайте також



Коментарі (0)
avatar