реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Як захищені підприємці на Чернігівщині?

Про це йшла мова на засіданні Чернігівського прес-клубу реформ
Голова громадської організації «Молодіжна Спілка Юристів» Роман СЕМЕШКО розповів журналістам про діяльність створеного в грудні минулого року Медіа-центру «На захист підприємця» за ініціативи та підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Основна мета створення такої громадської організації — можливість отримання підприємцями потрібної інформації щодо змін податкового законодавства.

Хто розімкне порочне коло?

«Сьогодні багато підприємців середньої ланки не в змозі витримати весь податковий тягар і вимушені припиняти свою діяльність, — наголосив Роман Семешко. — Така тенденція яскраво спостерігається на прикладі ринку «Нива» — все більше і більше так званих торговельних бутиків простоюють».
Серед багатьох причин, вважає юрист, — закриття ринкових магазинчиків через великі податкові навантаження. Наприклад, лише офіційно щомісяця торговець повинен сплачувати 150 грн за 1 кв.м.
Дійсно, важко не погодитися з тим, що саме середній та малий бізнес обтяжений великими податками та ще й доволі непосильною системою їх сплати. І те, що Кабінет Міністрів наклав «вето» на зайві перевірки з боку податківців, та все ж існують інші контролюючі структури, які здійснюють чергові та позачергові перевірки — офіційні й неофіційні.
А самі підприємці у розмові стверджують, що існують певні грошові «відкати» працівникам контролюючих інстанцій. Підприємці залякані й не бажають заявляти про те до правоохоронних органів, бо частина таких контролюючих інституцій — саме з «правоохоронників».

Фактажі

Отже, можна вести мову про те, що в Україні, а відтак і на Чернігівщині, контролююча система в цілому перебуває в негативному стані. Це підтверджують і результати дослідження, які оприлюднили у своєму звіті Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація. Ці міжнародні організації порівняли податково-контролюючу систему (систему сплати податків за трьома показниками: кількість податкових платежів, кількість часу для виконання вимог законодавства та податкові витрати) і довели, що зі 181 країни за інтегрованим показником простоти сплати податків Україна посідає 180 місце (повторюю — серед 181 країни). Очевидно, що такий стан речей і спричинює несприятливий бізнесовий клімат в Україні. А за результатами цього ж звіту (Doing Business 2011), опублікованому зазначеними вище впливовими організаціями, щодо загальних показників Україна займала 145 місце.
Позитивних змін від прийняття Податкового кодексу, на що сподівалася й нинішня влада, не відбулося. Навпаки, як бачимо, в суспільстві цей кодекс викликав серйозні обурення, і по багатьох позиціях — не безпідставні.
Слід нагадати, що свій протест висловлювали підприємці ще до прийняття основного податкового закону, коли їх зібралося кілька тисяч біля Верховної Ради України, ще по кілька тисяч вони протестували в найбільших містах держави — Львові, Хмельницькому… І це при тому, що, за даними багатьох засобів масової інформації, не поодинокими були випадки, коли ДАІ під різними приводами не давала дозволу на проїзд тим, хто бажав приєднатися до підприємців, які виступали проти прийняття податкового кодексу.

Практичний захист

У цих умовах діяльність новоствореного Медіа-центру правової допомоги «На захист підприємця» має відчутну й ефективну роль, наголошували представники цього центру під час прес-конференції у прес-клубі реформ.
За словами Романа Семешка, розібратися підприємцям у змінах податкового законодавства допомагає Чернігівський медіа-портал (ngo-zahist.cn.ua) правової допомоги, створений за сприяння Медіа-центру. На цьому Інтернет-ресурсі підприємці, окрім детального аналізу податкового законодавства, в режимі он-лайн спілкуються з юристом. На сайті розміщено близько 40 прикладів із юридичної практики, надаються юридичні консультації.
Випущено серію бюлетенів під назвою «На захист підприємців» у чотирьох розділах: «Новації податкового законодавства (основні положення, проблеми, практичне застосування)», «Правове регулювання подання звітності для СПД малого і середнього бізнесу», «Проведення перевірок та державний контроль над суб’єктами малого та середнього підприємництва», «Окремі питання здійснення господарської діяльності СПД малого і середнього бізнесу в сучасних умовах». Як зазначив Роман Семешко, їх вирішено розповсюджувати безпосередньо серед самих підприємців.
Медіа-центр правової допомоги «На захист підприємця» працює за кошти Молодіжної Спілки Юристів. Номер телефона «гарячої лінії» цієї правової організації: 93-57-79.

Захистимо себе — позиція профспілок

Голова Чернігівської профспілки підприємців «Єдність» Світлана ЖИМОЛОСТНОВА під час прес-конференції зазначила, що більшість представників малого та середнього бізнесу чомусь самі не бажають поповнювати свої знання з юридично-правової галузі. А в результаті, коли приходить працівник будь-якої служби й вимагає надати відповідні документи, то через незнання законодавства підприємцю доводиться сплачувати «інспектору» гроші.



Сьогодні відповідні структури залякують підприємців, як тільки будь-яким способом останні починають захищати свої законні права від дискримінації в податковій та іншій (інспекційно-контрольній) сферах. Схоже, залякування підприємців, як наголосила пані Світлана, вже стає звичкою. «Ви не будете працювати» або «Вам створять непривабливі умови» — подібні випадки вже не вперше чують «малі» й «середні» бізнесмени, які на власному гіркому досвіді впевнилися, що подібні попередження — не пустий звук. За ними, як правило, починаються всілякі перевірки. Виходить таке собі зачароване коло, в розірванні якого не зацікавлені контролюючі органи.
«Завдання таких організацій, як наша, допомогти підприємцям, аби вони мали дієві й елементарні важелі щодо захисту своїх прав, — звернула увагу керівник профспілки «Єдність», — бо ми всі нікуди від цих проблем не подінемось — час зараз такий складний — час перемін, а як відомо, в такий період усім важко…»
Не треба створювати ілюзій, що Податковий кодекс буде скасовано, зазначила Світлана Жимолостнова, але треба всім підприємцям об’єднуватися і вимагати, щоб дискримінаційно-непривабливі статті цього кодексу були змінені, щоб підприємцям була надана можливість нормально працювати.
Пані Світлана повідомила, що представники її організації відтепер мають можливість брати участь у робочих засіданнях та «круглих столах» при Кабінеті Міністрів, вносити відповідні пропозиції до проектів урядових рішень та законопроектів, а отже, можуть донести урядовцям інформацію про проблеми регіонів.
«А ми в будь-якій ситуації повинні навчитися самі себе захищати. Якраз цього нам усім і не вистачає. Для цього потрібно чітко знати свої права та обов’язки. І тоді, коли представник будь-якого контролюючого органу прийде до підприємця, то в цьому разі йому не доведеться червоніти й давати хабара, бо не буде підстав виписувати якийсь там і за щось там штраф», — резюмувала пані Світлана.
Незважаючи на прохання багатьох підприємців, які працюють на ринку «Нива», знизити хоч трохи орендну плату, керівництво цього підприємства не йде поки що їм назустріч. Натомість, як проінформувала Світлана Жимолостнова, «Нива» — єдиний ринок в Україні, на якому за сплачені підприємцями кошти не видають документів, що підтверджують сплату коштів за оренду (є тільки договір самої оренди), а саме документи форми №1 є доказовими при вирішенні будь-яких спорів.
Порочне коло ще більше обростає товстою захисною оболонкою, але, як бачимо, не для підприємця.
Сергій КОРДИК, газета "Біла хата"






Теги:бізнес, ринок, область, Страйк, клуб, Чернігівський, Чернігівщина, Захист, Чернігівська, підприємців


Читайте також



Коментарі (0)
avatar