реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як вигадали "Молодую гвардию"

З цікавістю прочитав розповідь Михайла Слабошпицького про члена ОУН Євгена Стахова, що в роки Другої світової війни працював як розвідник в українському підпіллі в Краснодоні.

Маю невеличке доповнення.

Колишній військовий кореспондент Володимир Лясковський, згодом член Одеської організації Спілки письменників України, не раз розповідав, як він перший написав про “Молоду гвардію”. Виголошував це на виступах у школах, на інших заходах. Мовляв, приїхали вони з колегою Котовим на початку 1943 року до тільки-но звільненого Краснодона. А скрізь по вулицях – труни, труни… Розпитали – що таке? Та ось, кажуть, полізли діти до критої машини та покрали печиво і сигарети, прислані німцям на Новий рік. Ті всіх познаходили і постріляли.

Лясковський і Котов, не довго думаючи, витиснули з цієї події пафосний матеріал про існування в Краснодоні комсомольської організації. Великий нарис надрукувала “Красная звезда”, ще й видала потім окремою брошурою.

На початку 50-х років глава всесоюзної СП Фадєєв мав великий клопіт: викликали у ЦК партії і питали, коли вже його письменники складатимуть книжки про героїчну боротьбу радяньких людей у тилу з окупантами. Той поговорив з одним, другим, почув щось – хіба можна писати про те, чого не було? Пішов Фадєєв сам у газетні сховища центральної бібліотеки. Знайшов там брошуру двох “фантастів” і сів за розширення сюжету. Незабаром “Молода гвардія” була видрукувана. Олег Кошовий, Уляна Громова, Люба Шевцова зайняли своє місце поряд з Павкою Корчагіним, витвореним також московськими літераторами на основі неграмотного тексту Миколи Островського.
Згодом Фадєєв мав додатковий клопіт. У ЦК казали: ти ж ніби досвідчений письменник. Написав про комсомольців, а спрямовуюча сила комуністів де? Кленучи все на світі, Фадєєв пішов переписувати свій нещасний роман.
Слід додати, що у брежнєвську епоху Котов і Лясковський склали ще один широко відомий фейковий твір – роман “Малая земля”.

Гібридна пропаганда комуно-московитів почалася не з Криму і не з донбаських походів Гіркіна. Існувала вона віддавна. Пригадати можна, ого, які випадки. Наприклад, за Петра І украли у нас назву землі – Русь. За Катерини позбирали всі можливі літописи і сховали. Відтак Ніколай Міхайловіч Карамзін написав “Історію Государства Російського”… Багато чого можна пригадати.

Микола СУХОВЕЦЬКИЙ



Теги:молодая гвардия, Фадєєв, Краснодон, радянська література


Читайте також



Коментарі (0)
avatar