реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Як уникнути квартирних крадіжок?

Особливої актуальності проблема квартирних крадіжок набуває в літньо-осінній період, під час масових відпусток, коли житло на кілька тижнів залишається без нагляду. Та розслаблятися не можна, навіть йдучи з дому на годину-дві. Деяким спритникам цього вистачає, аби винести з квартири все цінне. Як свідчить статистика, стереотипна думка про те, що злодії «ходять на справу» лише вночі, нині вже не відповідає дійсності.

Тепер 90% усіх крадіжок трапляється серед білого дня (як правило, з 7-ї до 18-ї години), коли господарі або на роботі, або вийшли в магазин, на ринок чи просто у справах.

Сьогодні злодії обирають собі жертву не лише з-поміж мешканців тихих, віддалених від центру окраїн. Із 517 квартирних крадіжок, зареєстрованих по області протягом 8 місяців цього року, з приватних будинків громадян скоєно 303 крадіжки, а з багатоповерхівок — 214.

Способи проникнення злодіїв до помешкання доволі різноманітні, проте вражає кількість фактів (155) практично вільного потрапляння грабіжників усередину домівок. Це стосується перш за все мешканців приватного сектора, де поширеною є практика залишення незамкненими дверей на час, коли господарі пораються по господарству чи на городі. У багатоповерхівках злодіям «допомагає» ключ, залишений господарями під килимком. Ще один варіант «запрошення» для крадіїв — прочинені кватирки, незамкнені балконні двері.

Серед «силових» способів проникнення лідирує виламування серцевини замка. Зафіксовано 114 фактів зламу замка або підбору ключа, 268 фактів пошкодження вхідних дверей та пластикових вікон. Як стверджують оперативники карного розшуку, вони змушені майще щодня оглядати пограбовану квартиру. Є в таких злочинах одна спільна риса: встановлюючи красиві, міцні й дорогі двері (на них, вочевидь, і орієнтуються злочинці), господарі заощаджують на якісних, але недешевих замках. Обладнують двері казна-чим, аби клацало. Розплата ж зазвичай виявляється гіркою. Злодії беруть з помешкань найбільш цінні речі: золото, коштовності, готівку, мобільні телефони, побутову і комп’ютерну техніку, електроінструмент. Сума збитків, що їх зазнали деякі потерпілі, сягає 50 тисяч гривень.

Звичайно, міліція не сидить склавши руки. У процесі розкриття квартирних крадіжок виявлено 184 особи, які скоїли 332 злочини, з них затримувались до ізолятора тимчасового тримання 146 осіб. Решта — залишені на підписці про невиїзд.

Із загальної кількості злочинців 117 осіб — раніше засуджені за різні види злочинів, 75 квартирних крадіжок було вчинено в складі злочинних груп, яких цього року було викрито 9. Найбільше епізодів квартирних крадіжок — на рахунку «злочинного дуету» у складі Миколи В. та Сергія С., які шляхом пошкодження вікон приватних будинків у Чернігові скоїли 27 злочинів. Найбільша кількість індивідуальних квартирних крадіжок (9) належить чернігівцю Павлу Н., раніше судимому наркоману, який діяв шляхом підбору ключів, а в окремих випадках зламував вікна.

Однак значно легше самим господарям дотримуватися загальновідомих правил безпеки, аніж лічити збитки від крадіжки і сподіватися на успіх правоохоронців.
Насамперед у всіх випадках вашої відсутності в помешканні слід тримати замкненими вхідні двері, а якщо йдете з дому хоча б ненадовго — зачиняйте вікна, кватирки, балконні двері. Це застереження стосується навіть мешканців верхніх поверхів: спритні злодії можуть скористатися деревом, що росте біля будинку, пожежною драбиною тощо.

По-друге, не залишайте ключі під килимками, у поштових скриньках чи інших легкодоступних місцях. Пам’ятайте, що злодії насамперед шукають ключі саме там.
Перед тривалою відсутністю (якщо маєте добрі стосунки із сусідами) обов’язково домовтеся, аби вони наглядали за вашою квартирою. Йдеться про регулярне виймання кореспонденції з поштової скриньки — аби важко було здогадатися, що квартира тривалий час стоїть порожня.
Незмінні упродовж кількох днів показання електролічильника — також привід для роздумів допитливому злочинцеві. Аби уникнути його візиту, бажано залишити увімкненою електричну лампочку невеликої потужності.

Обов’язково перепишіть заводські номери своєї аудіо-відеоапаратури та побутових приладів, технічні паспорти та інструкції з експлуатації тримайте окремо від них. Цим ви значно підвищите реальність повернення вашого майна у випадку, якщо воно все-таки буде викрадене.
Бажано обладнати житло міцними металевими дверима (обов’язково з надійними замками) та віконними ґратами. Слід зазначити, що із 159 випадків проникнення до житла через вікно, тільки в одному випадку (в Чернігові) злочинці потрапили до квартири, вікна якої були обладнані ґратами. Але не забувайте про «броньовані» китайські двері, які з легкістю відчиняються консервним ножем…

Кваліфікований злодій-домушник відкриє будь-який замок за дві-три хвилини. То чи є порятунок від квартирних крадіїв?
Зараз усе більше людей, і не тільки заможних, а й середнього достатку, звертаються по допомогу до Державної служби охорони. Обладнання вашої домівки сигналізацією обійдеться набагато дешевше, ніж втрачене від візиту злодія, а щомісячна плата за обслуговування (від 50 гривень на місяць) — не більша, ніж ми витрачаємо на стільниковий зв’язок, плату за кабельне телебачення чи інтернет-послуги.

Але від нещастя ніхто не застрахований, і в квартиру під охороною може залізти злодій. Тоді на місце спрацювання сигналізації через 3 – 5 хвилин прибуде озброєний наряд ДСО. Навряд чи злодій, навіть найвправніший, зможе за цей час знайти та винести з помешкання якісь коштовні речі. А якщо навіть таке і станеться — ВДСО гарантує відшкодування збитків у повному обсязі.

Для тих, хто зацікавився, повідомляємо:

Державна служба охорони за допомогою засобів охоронної та пожежної сигналізації забезпечує централізовану охорону квартир громадян від несанкціонованого доступу. Якісне обслуговування замовника досягається за рахунок сучасної апаратури охоронної сигналізації з 99,9% коефіцієнтом надійності.

На сьогодні в Україні захист свого майна державній службі охорони довірили майже 100 тисяч сімей українців та іноземних громадян, і щороку їх кількість зростає на 10 – 20 тисяч. У Чернігівській області ця цифра складає 1271, з них у Чернігові — 601, Ніжині — 314, у Прилуках — 315, решта — в інших районних центрах області. За 2009 рік охочих убезпечити своє майно виявилось 203, а цього року додалось 172 бажаючих захистити своє помешкання від неприємностей.

Комплекс послуг включає:

- консультації з питань вибору систем безпеки;
- монтаж і сервісне обслуговування технічних засобів безпеки та пожежної сигналізації;
- централізоване спостереження за станом охоронно-пожежної сигналізації;
- повідомлення клієнту про спрацювання технічних засобів охорони;
- мобільне озброєне реагування на спрацювання систем сигналізації.

Замовити послуги охорони можна, зателефонувавши на інформаційну лінію УДСО при УМВС України в Чернігівській області за номером 050-4655949 або звернувшись до найближчого підрозділу ДСО при УМВС України в Чернігівській області. Послуги надаються фізичним особам з майновою відповідальністю.
За вашим зверненням фахівці технічної служби ДСО, проаналізувавши всі чинники, що так чи інакше впливають на безпеку об’єкта, визначать оптимальний кількісний та якісний перелік охоронного обладнання.

Монтаж, наладка та підключення до пульта централізованого спостереження здійснюються БЕЗКОШТОВНО протягом 1 – 3 діб залежно від обраного типу обладнання.

Варто зазначити, що протягом року не було жодної крадіжки з житла, яке перебуває під охороною УДСО.

Відділ зв’язків із громадськістю
УМВС України в Чернігівській області




Теги:Сигналізація, злодії, квартирна крадіжка, китайські двері


Читайте також



Коментарі (0)
avatar