реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Крадіжка 716 млн грн "Укренерго"

Вищий антикорупційний суд заочно заарештував бізнес-партнера Ігоря Коломойського Мойші Кіпермана. Останнього підозрюють в організації крадіжки електроенергії ПрАТ «НЕК «Укренерго» на 716 млн грн.Про це пише Олег Новіков.

На засіданні прокурор САП зачитав листування, яке нібито підтверджує контроль Кіпермана над ТОВ «Юнайтед Енерджі» та іншими компаніями-фігурантами розслідування.

За версією слідства, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі», попри наявні борги, закупило електроенергію у «Укренерго». Гарантом нової оплати виступив комерційний банк, який видав банківську гарантію на суму 1,85 млрд грн.

Потім електроенергію ТОВ продало на ринку, а отримані прибутки вивело за кордон. Гроші «Укренерго» не отримало, а коли спробувало звернутися до банку-гаранта, отримало відмову. Сума збитків становила 716 млн грн.

Правоохоронці наклали арешт на 700 млн грн на рахунки компаній, причетних до схеми.

Які ще карні справи відкриті проти фірми Коломойського ТОВ «Юнайтед Енерджі»
4 травня 2023 року САП завершила розслідування щодо колишнього гендиректора відокремленого підрозділу «Енергоатом-Трейдинг» ДП «НАЕК «Енергоатом». Його звинувачують у змові з ТОВ «Юнайтед Енерджі». Останнє у 2020 році на аукціоні отримало електроенергію за зниженою ціною – 1,1 тис. грн за 1 МВт*год. Хоча інші учасники пропонували до 1,3 тис. грн за 1 МВт*год. За висновками слідства, «Енергоатом» втратив 93,76 млн грн прибутку.

Так, НАБУ підозрює високопосадовців «Енергоатому» та ТОВ «Юнайтед Енерджі» в заподіянні збитків державі на 4,35 млрд грн через продаж великих обсягів електроенергії за заниженою ціною та фальсифікацію результатів конкурсу в серпні — грудні 2020 року. Це відбувалося через дискримінаційні умови: швидка організація аукціону; великий обсяг електроенергії, виставлений одним нероздільним лотом на продаж (не всім стільки треба), та гроші, які має внести покупець як гарантію (а це майже 1 млрд грн) – усе це «відсікає» конкурентів, адже виконати такі умови до снаги далеко не всім. За даними «Схем», більшість із 12,8 млн МВт*год. електроенергії фірма Коломойського використала для майнінгу криптовалюти. До того ж у червні 2020 року, до початку аукціонів, представників «Привату» неодноразово бачили в «Енергоатомі».

25 жовтня 2023 року НАБУ і САП завершили досудове розслідування за підозрою трьох осіб ТОВ «Юнайтед Енерджі» у завданні понад 176 млн грн збитків «Центренерго». Слідство встановило, що у 2020 році ПАТ «Центренерго» уклало угоди про продаж електроенергії ТОВ «Юнайтед Енерджі» – переможцю аукціонів. Через невідбір законтрактованої за цими угодами електроенергії компанія-переможець мала сплатити штраф. Аби цього уникнути, з ПАТ заднім числом уклали додаткові угоди: виключили з основних угод положення про дозволені межі відхилення у розмірі 5% від договірного обсягу відібрання електроенергії.
The page



Теги:Кіперман, СБУ, Коломойський, Укренерго, злодії, мароддери


Читайте також



Коментарі (0)
avatar