реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як уберегти Росію від самої себе?

17 вересня відбулося засідання "круглого столу" на тему: «Як вберегти Росію від "залізної завіси": роль та значення російської інтелігенції», організоване Українським національним інформаційним агентством "Укрінформ".

Бекешкіна - російській інтелігенції: чому ви такі сприйнятливі до офіційної ідеології?

Відомий соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна шукає відповідь на запитання, чому в епоху інтернету російське суспільство, зокрема інтелігенція, настільки сприйнятлива до офіційної російської ідеології, що стала інструментом для розв'язання війни в Україні.
Про це, зокрема, вона сказала під час круглого столу в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Я згодна, що рушійною силою цієї війни (яку Росія веде в Україні) є влада і гроші. Але, з іншого боку, чому це підтримують ті, яким це обіцяє втрату грошей, тому що жодного позитиву - реального, матеріального - від цих подій росіяни не мають і не матимуть, і вони це розуміють? Йде дуже масована ідеологічна обробка. Але ні про яку "залізну завісу" ми сьогодні, в епоху інтернету, говорити не можемо, можливість відшукати іншу інформацію є. Питання у тому, чому нею не користуватися і чому вона не цікава. Нарешті, головне запитання: чому російське суспільство до цього настільки виявилося сприйнятливим? Чому воно піддається цій потужній ідеологічній обробці?" - розмірковувала Ірина Бекешкіна.

Вона зазначила при цьому, що у Радянському Союзі справді була "залізна завіса". Дійсно була одна ідеологія, ніяка інша не дозволялася. "Ми дійсно були частково одновимірними. Але у нас ніколи не було такої жахливої зашореності, ми були дуже сприйнятливі до інших джерел інформації, ми, інтелігенція, дуже скептично ставилися до офіційної ідеології і ніколи на віру не сприймали те, що говорило нам керівництво. Чому нинішні громадяни Росії, які вже зазнали і перебудови, і перший етап лібералізму, і мають можливість користуватися різними джерелами інформації, такі консолідовані, одновимірні і настільки сприйнятливі до офіційної ідеології?" - продовжувала задаватися питанням соціолог.

Крім того, за її словами, у радянському суспільстві антизахідництво було ідеологією, але інтелігенти абсолютно не були антизахідниками. А в Росії зараз ідеологічна обробка вже давно вийшла за межі обгрунтування конфлікту з Україною. Насправді там йде дуже потужне наростання антизахідних настроїв.

"Чому інтелігенція, авторитетні люди, які фактично розхитували радянську систему, зараз стали антидемократами, підтримують ідею "Русского мира"? Деякі роблять це за гроші, але деякі - абсолютно безкорисливо. Чому інтелігенція такі речі робить, адже врешті-решт могла б не робити?" – у розпачі запитала Ірина Бекешкіна.

Україні потрібен свій культурний простір - Пилип Іллєнко
Україні потрібен свій культурно-інформаційний простір зі своїми культурними символами та міфами.

Про це у середу на круглому столі на тему "Як уберегти Росію від "залізної завіси": роль та значення російської інтелігенції" в Укрінформі заявив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, передає кореспондент агентства.

"Нам необхідно захищати свій інформаційний простір, створювати свій культурний простір, створювати свої культурні символи, свої культурні міфи, яких нам зараз бракує", - сказав Іллєнко.

Він наголосив, що проблемою України є те, що країна повністю культурно та інформаційного живе "в середовищі російського культурного контексту, російського культурного продукту". Так, за словами Іллєнко, на українському телебаченні значною є частина російського продукту, більше того, третина цього продукту виробляється в Україні.

У цьому зв'язку Іллєнко зазначив, що Держагентство з питань кіно працюватиме над створенням українського кінематографічного продукту, "який буде цікавий, в першу чергу, глядачу, буде апелювати до нього тією мовою, яка йому буде цікава і зрозуміла". "І також спробуємо, в принципі, використати кінематограф, як інструмент формування національної ідентичності", - додав Іллєнко. Щодо російської сторони, то Іллєнко наголосив, що Україна обмежуватиме прокат російського кіно.

Відповідаючи на питання журналіста Укрінформу щодо принципів, за якими проходитиме захист українського культурного простору, Іллєнко наголосив, що це будуть принципи відкритості та демократичності, що відповідають чинному українському законодавству. Водночас він співставив плюралізм думок та наявність "ворожої пропаганди під час війни". "Треба це усвідомити, що під час війни іноді градус ліберальності до ворожої пропаганди треба зменшити", - зауважив Іллєнко.

Інтелігенція в Росії не потрібна - Ганапольсьский

Інтелігенція в Росії не потрібна, і це надовго, переконаний російський журналіст, громадський діяч, ведучий радіостанції "Ехо Москви" Матвій Ганапольський.
Таку думку він висловив на круглому столі на тему: "Як уберегти Росію від "залізної завіси": роль та значення російської інтелігенції» в агентстві Укрінформ.

«Інтелігенція в Росії повинна зрозуміти, що за нинішньої моделі вона нікому, крім власної сторінки у Фейсбуці та пари однодумців, просто не потрібна, і це надовго», - сказав Ганапольський.

Справжня інтелігенція, на його думку, не потрібна тим росіянам, які «допомагають Путіну будувати велику імперію до Британських морів».
Понад третина росіян готова покласти себе і своїх близьких на боротьбу з «Кока-колою» і «Біг-маком», такому населенню не потрібна інтелігенція, сказав далі журналіст.

Він навів при цьому дані голосування московської інтернет-газети «Власть», згідно з яким у відповідях на запитання: «На які жертви ви готові, щоб протистояти Заходу?» пункт: «Готовий пожертвувати своїм життям і здоров'ям, життям і здоров'ям своїх близьких» набрав найбільше відсотків - 37%.
На думку Ганапольсьского, у сучасного "гомосовєтікуса" донька навчається у Гарварді, є квартира у Майямі, непоганий бізнес у Москві, але "повний Кримнаш головного мозку".

Путін бавиться в "совкову" ідеологію, що домінує в російському суспільстві - В'ятрович

Розв'язанням військового конфлікту на сході України Путін прагне не тільки утвердити свою владу, а й підіграти російському суспільству, що сповідує "совкову" ідеологію.
Таке переконання висловив директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час круглого столу в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

"Те, що відбулося в Україні, в першу чергу на Майдані, було своєрідним антисовєтським повстанням, спробою українців розірвати з радянським минулим. А це очевидно ставить під загрозу реалізацію цілей, які вже практично відкрито ставить перед собою Владімір Путін, - про відродження Радянського Союзу... Але проблема, на жаль, не тільки в Путіні - Путін пристосовується до тих настроїв, які є в суспільстві", - зазначив Володимир В'ятрович.

За його словами, значна частина правлячого російського класу використовує ідеологію просто як інструмент. "Це ідеологія своєрідного відродження "совка", коли була велика держава, коли за державу було "не обидно, когда нас все боялись". Це те, що приблизно пропонує зараз Путін, і те, що, на жаль, "ковтає" абсолютна більшість російського суспільства, те, чому дуже поки що незначний опір здатна сформулювати російська інтелігенція", - сказав директор Інституту національної пам'яті.

Він також зазначив, що зараз в конфлікті, який маємо в Україні, видно дуже чітку ідеологічну складову, тому що російська агресія опирається не на російськомовних українців, не на етнічних росіян, а на людей, які є носіями радянських цінностей.

"Вона опирається, власне, на тих, хто досі залишається "совком". І таких - в силу соціально-економічних, історичних причин - на жаль, зараз найбільше є на Донбасі, і саме вони є опорою розгортання цих агресивних планів. Через це конфлікт, який зараз є між Україною і Росією, є дуже ідеологічним. А через те, що він є таким ідеологічним, таку важливу роль у ньому відіграє не тільки військовий конфлікт, а й інформаційна війна", - переконаний Володимир В'ятрович.

Путіним рухають влада та гроші, а зовсім не ідеологія - Євген Кисельов

Причиною війни, яку розв'язав російський президент проти України, є не ідея "Російського світу" або збирання "російських" земель. Вона лежить в абсолютно іншій площині.

Таке переконання висловив Євген Кисельов - російський та український журналіст, телеведучий - під час круглого столу в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Те, що відбувається, - це про владу й про гроші, а не про ідеологію. А ідеологія - це тільки оболонка...Реальні політичні сили, що діють зараз у Росії, мають два базових інтереси: максимальна концентрація влади у руках нинішнього правлячого режиму й максимальна концентрація матеріальних, фінансових та інших ресурсів. А під яким прапором пан Путін це робитиме - під прапором "Російського світу" чи під прапором якоїсь іншої ідеології, це питання другорядне", - зазначив Євген Кисельов.

За його словами, протягом останніх 15-ти років, поки Володимир Путін перебуває на тій або іншій посаді при владі, він був і лібералом-ринковиком, і прихильником держкапіталізму, й товаришував з Америкою, і лаявся з Америкою.

"Для того, щоб ще п’ять років залишитися при владі, він будь-який лозунг може взяти на озброєння. Зараз - такий зручно. Дивись, пройде пару років, щось інше прийме на озброєння... Мій месседж полягає у тому, що, грубо кажучи, завтра у Путіна зміниться вектор його інтересів - і за "Російський світ" він садитиме у в'язницю, за спроби відродити ідеологію "совка" він садитиме у в'язницю", - вважає журналіст.

Він також сказав, що є певні лозунги, якими користується влада, але робить це не згідно з власними переконаннями. "Якщо ви гадаєте, що більшість людей при владі дійсно вірить у лозунг "Російського світу", то я вас смію запевнити, що ви помиляєтеся. Тому що серед російських політиків, бізнесменів, чиновників вищого рангу повно цинічних гедоністів, які з насолодою їздять у цю саму Європу, селять там свої сім'ї, віддають своїх дітей туди навчатися, незважаючи на існуючі заборони, продовжують тими чи іншими способами тримати там свої капітали й інше, й інше", - продовжив Кисельов свою думку.

При цьому він зазначив, що "як місцеві проросійські сили, яких зовсім небагато, так і так звані добровольці, - що потекли рікою з різних кінців Росії і не тільки Росії", які ведуть бойові дії на сході України, дійсно сповідують "деякий символ віри". "Вони вірять, що Радянський Союз розвалили Горбачов з Єльциним, з Кравчуком і Шушкевичем, й агенти впливу американського ЦРУ, що примкнули до них . У них є свій пантеон богів і героїв, серед яких Саддам Хуссейн, Мілошевич - список можна продовжити. Окреме публіцистичне завдання - створити символ віри пострадянського імперіаліста", - сказав Євген Кисельов.

Джерело: Укрінформ



Теги:Бекешкіна, російсько- українська війна, Пилип Іллєнко, український простір, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar