реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Як сушити яблука і груші в домашніх умовах?

Ви знаєте що таке узвар? Це вам не якийсь там компот - це УЗВАР! Скільки б ви не говорили про сало, як неодмінний атрибут нашої кухні, але і без узвару - не українське застілля. Не кажучи вже про комору вітамінів, адже у сушених плодах вони зберігаються значно краще, ніж у консерваціях.

Яблука
Не всі сорти яблук однаково хороші для сушки. Кращий сушений продукт виходить з кислих і кисло-солодких яблук.

Спочатку яблука розсортовують за якістю, вибраковують пошкоджені екземпляри, червиві і з іншими дефектами. Яблука, призначені для сушки треба обов'язково вимити, якщо навіть вони на вигляд і здавалися абсолютно чистими.

Це слід робити для того, щоб, окрім забруднень і пилу, змити можливі залишки отруйних хімічних речовин, якими обприскували плоди на деревах для знищення садових шкідників. Це слід враховувати і при підготовці до сушки всіх інших плодів.

Сушити яблука краще очищеними від шкірки і з видаленою серцевиною. Шкірку знімають ножем з неіржавіючої сталі, серцевину виймають загостреною ложкою або спеціально виготовленою для цієї мети жерстяною трубочкою.

Очищені яблука розрізають упоперек на кухлі завтовшки не більше 5 — 6 мм, оскільки товщі кухлі висихають поволі. Іноді яблука розрізають на подовжні часточки.

Можна сушити і неочищені яблука, разом з шкіркою і серцевиною. В цьому випадку їх після миття відразу розрізають на кухлі або часточки. Розрізаючи яблука на повітрі дуже швидко темніють унаслідок дії окислювальних ферментів. У заводських умовах для того, щоб плоди не темніли, їх перед сушкою обкурюють сіркою або опускають в розчин сірчистого ангідриду. У домашніх умовах цього в більшості випадків зробити не можна.

Тому рекомендується відразу після очищення і різки занурювати яблука в 1 — 1,5%-ный розчин куховарської солі і тримати їх там до сушки. Можна також для часткового руйнування ферментів опустити кухлі яблук в сітці на декілька секунд в дуже гарячу воду (95 — 100° С), тобто піддати тому, що їх короткочасно ошпарює. Після такої обробки яблука під час сушки не темніють, але ошпарювання все ж таки приводить до втрати частини цукру і кислот з нарізаних яблук.

Потім кухлі або часточки яблук насипають на сита або підноси і сушать в сушильній шафі або в печі при температурі 65 — 85° С. Замість сушки на підносах кухля і часточки яблук можна сушити на клітках, нанизуючи їх на лозини або шпагат. Сушка продовжується 5 — 6 годин. У південних районах яблука можна сушити на сонці, причому на сушку потрібно декілька днів.

Самий старий спосіб, який використовували раніше, та й зараз до нього часто звертаються наші бабусі, це сушіння яблук на сонці (нагадує в'ялення). Викладені на рівні поверхні нарізані часточки виставляються на сонці. І починається природне випарювання вологи з фруктів. Сушки необхідно обов'язково вкрити марлею, щоб уникнути потрапляння на них пилу, а також щоб не сідали комахи.

Груші

Звичайно груші сушать такими, що розрізають уподовж на половинки або четвертинки, а дрібні — цілком. Груші перед сушкою готують так само, як і яблука. Найчастіше їх * не очищають від шкірки, хоча з очищених виходить сушений продукт кращої якості. Для того, щоб груші не темніли, їх після різки бланширують. Сушать груші в сушильній шафі або в печах при температурі 65 — 75° С протягом 8 — 12 годин.



Теги:груші, поради на кухні, яблука, СУшка, Заготовки на зиму, узвар


Читайте також



Коментарі (0)
avatar