реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Як шукали і знайшли сімейного лікаря...

Для жителів Кіптівської ОТГ, що на Чернігівщині, відкрили лікарню, де працює сімейний лікар Костянтин Коломієць, який разом із родиною переїхав сюди з тимчасово окупованих територій.

Костянтин Коломієць разом із родиною переїхав до Чернігівської області з тимчасово окупованих територій, коли зрозумів, що працювати і жити там неможливо. Костянтин Іванович і його дружина продовжували трудитися в медичній сфері, донька вчилася в університеті. Знімали квартиру за великі гроші. І всі в родині розуміли, що потрібно шукати щось інше, більш перспективне та довгострокове.

У Кіптівській об’єднаній територіальній громаді в серпні 2018 року до Дня Незалежності відкрили одну з перших в області амбулаторій загальної сімейної практики. Проектом було передбачено, окрім лікувальних кабінетів, квартиру для лікаря, а також автомобіль.

Володимир Кучма, кіптівській сільський голова, перерізаючи врочисту стрічку, сказав: «У нас у громаді немає фахівця, який би очолив лікарську амбулаторію, а от умови створено належні, а тому ми з нетерпінням чекаємо на лікаря». Його процитували декілька місцевих видань.

Цю новину прочитав Костянтин Коломієць і вирішив запропонувати громаді свої послуги.

«Ми з дружиною вирішили, що потрібно шукати більш стабільну роботу, можливо, не в Чернігові. І тут, бачу, виходить стаття «У нову амбулаторію і нову трикімнатну квартиру Кіптівська ОТГ шукає сімейного лікаря». По-
дзвонив, питаю: «Знайшли лікаря?». Відповіли, що ні. Зателефонував голові, зустрілися, поспілкувалися. І все. Він сказав: «Приїжджай. Немає питань, будемо працювати». Тут є квартира при амбулаторії. Це теж вирішувало багато питань. Не винаймати її все життя», — розповідає Костянтин Коломієць.

У Кіптівській громаді проживають майже 3200 жителів. Станом на 1 липня декларації з лікарем сімейної практики підписали 450 пацієнтів. В ОТГ функціонує амбулаторія та п’ять ФАПів, які громада утримує за власні гроші: виплачують зарплати фельдшерам та медсестрам.

Костянтин Коломієць почав працювати у громаді з березня. З перших днів охочих укласти угоду з лікарем було багато, потім почалися городи і людей стало менше. Але ті, хто захворів або має проблеми зі здоров’ям, продовжують підписувати декларації.

Пацієнти в амбулаторії можуть отримати консультацію сімейного лікаря, рецепт на ліки, тут можуть виміряти тиск та зробити кардіо-граму, поставити крапельниці, зробити щеплення та уколи. Є кабінет фізіотерапії та два ліжка денного стаціонару. У віддалених від центральної садиби селах Костянтин Іванович проводить виїзні прийоми та консультації згідно з визначеним графіком.

«По невідкладну допомогою люди не часто звертаються, за перші місяці було не більш як два випадки, щоб ми викликали до нас «швидку», — розповідає Костянтин Іванович. Його попередній досвід роботи на «швидкій» та завідувача сімейної амбулаторії дає йому змогу впевнено надавати медичну допомогу в будь-яких ситуаціях.

«Я закінчив інститут за фахом «педіатрія». Далі була мультидисциплінарна професія — лікар «Швидкої допомоги». Мені як лікарю, який працював з дітьми, було цікаво попрактикувати медицину в дорослих. Бо є ж нюанси. Потім були курси з невідкладної терапії. Після кількох років чергувань на «швидкій» не залишилося таємниць. Мені доводилося багато чого робити. І пункцію легенів, і тромболізіз, коли людину лікували від інфаркту, надавати іншу невідкладну допомогу. Потім повернувся в педіатрію. І тепер знову практикую в сімейній медицині», — ділиться Костянтин Іванович.

Плече на новому місці йому підставила і родина. Дружина лікаря, за фахом медсестра, теж працює разом із ним. Громада забезпечила житлом. Зарплата залежить від кількості підписаних декларацій та пацієнтів. Тож життя на новому місці потроху налагоджується і можна думати про майбутнє.

Медичний заклад обладнано визначеним набором інструментів та устаткуванням, законодавством встановлено табель оснащення амбулаторії і йому потрібно відповідати. Тому громада докладає всіх зусиль, щоб відповідати вимогам. Люди у громаді лікарем задоволені.

«Це дуже добре, що у нас відкрилася ця лікарня. Є людині куди звернутися. І крапельниці поставлять, і ліки випишуть, і аптека тут працює. І лікарі, що приїхали, добрі. Це ж і турбота сільської ради», — каже Ганна Ганяйло, жителька Кіптівської ОТГ.

Оксана СТЕЛЬМАХ, "Голос України"



Теги:децентралізація, медична реформа, Оксана Стельмах, Кіпті, ОТГ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar