реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Як пройти до української церкви?

— Як пройти до собору Різдва Богородиці?
— До украінської церкви? Навпростець йдіть.
— Он бачите українську церкву? За нею «Живопис».

Саме так місцеві називають Собор Різдва Богородиці.
Тобто всі знаю різницю між українською церквою і … як цю називають українською, то інші російські? Це не я кажу, а місцеві.
———-
Заблукати туристу у Прилуках неможливо: все зібрано в одному місці, не розминешся. Синьо- жовта споруда і суттю, і кольорами вабить до себе.

Собор Різдва Пресвятої Богородиці - храм Чернігівської єпархії Православної Церкви України — стоїть в оточенні церков, де засіли російські агенти у рясах.

Тут це сприймається буквально. У Прилуках мені знову переповіли історію, яку чула не раз: в Густинському монастирі ще рік тому переховували рузьких окупантів. Їх приїхали «забрати» особисто Валерій Дубіль і його кураторка Юлія Тимошенко.

Я розумію, що такі звинувачення потребують перевірки фактів, адекватної реакції відповідних служб, спростування чи доказів. То й перевіряйте, як маєте це робити. Цікава мені і подальша участь «врятованих злочинців». Як це неправда: спростуйте наклепи.Проте я знаю, як діють накази мовчати, не розголошувати. Знаю, як це спрацьовує.

Але я про собор.
Настоятель Віталій Юрочко з тих, хто і один в полі воїн. Віряни, ветерани, волонтери, активісти - його підтримка, бо тут справжній волонтерський центр.А ще тут унікальне коване паникадило, підсвічники, врата…
І серед металевих оздоб храму - янголи…

Унікальних янголів з відстріляних гільз виготовляє прилучанин Денис Скиба, викладач природничих дисциплін прилуцьких коледжів. Гільзи, привезені з Маріуполя, Чернігова, Харкова, Бучі, різняться не тільки розміром і призначенням, але і мають свою неповторну історію. Вироби виставляють на аукціон, аби заробити гроші на замовленням нашим воякам.

… А ще в цьому соборі проводжають в інші світи загиблих захисників.
Тут моляться за вічну пам’ять полеглим героям, за здоров’я наших оборонців і за перемогу.
Українською.
Бо в Україні.

Тетяна МИРГОРОДСЬКА



Теги:Тетяна Миргородська, пцу, Прилуки, Віталій Юрочко, Чернігівська єпархія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar