реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Як правильно готувати корисні страви: поради кращих дієтологів

Правильне харчування полягає не лише в грамотному підборі продуктів. Не менш важливим є спосіб їх приготування, що дозволяє зробити страви не просто смачними, а й корисними.

Про те, які способи обробки продуктів рекомендують вибирати дієтологи Черкащини, читайте далі.

М’ясо

Готуючи цю категорію продуктів, важливо правильно підготувати інгредієнти. Для прискорення процесу телятину, свинину чи птицю слід розділити на невеликі шматочки. Можна навіть відбити, що зробить їх більш м’якими і також скоротить час приготування.

Запікати м’ясо слід у фользі або спеціальному пакеті. Таким чином, воно буде готуватись у власному соку, без будь-якого жиру. Температуру дієтологи радять вибирати від 100 до 150 градусів.

Смажене м’ясо – не кращий вибір. Але коли дуже хочеться, доцільно використати гриль або сковорідку з антипригарним покриттям, де можна готувати без масла. Смажене м’ясо слід подавати зі свіжими овочами, кефіром або сметаною.

Щоб м’ясо правильно зварити, його слід покласти в крутий окріп. Так білки на поверхні продукту згорнуться та утворять плівку, яка збереже корисні речовини всередині. Після повторного закипання води вогонь варто зменшити до мінімуму. Для максимального збереження корисних речовин у продукті під час варіння не можна відкривати кришку каструлі.

Овочі

Готувати овочі краще неочищеними – в мундирі. У шкірці міститься велика кількість корисних речовин. До того ж вона зберігає вітаміни, що знаходяться всередині картоплі, моркви, буряків. Не варто також довго тримати очищені та нарізані овочі у воді.

Приготувати овочі на пару можна за допомогою мультиварки з функцією пароварки. Не слід інгредієнти складати на купу, адже кожен з них має свій термін приготування. Щоб овочі не втратили корисних речовин, їх також не можна занадто розпарювати. Сіль додається наприкінці процесу приготування або при подачі страви на стіл.

Смачними та корисними є овочі, запечені у власному соку в фользі, спеціальному пакеті, горщику або у скляному жаростійкому посуді. Варити їх краще цілими або великими шматками, опустивши в окріп. Після наступного закипання води вогонь зменшується до мінімуму.

Для смаження, за твердженням дієтологів-нутриціологів, найкраще підходять морква та помідори. Морква багата на каротин – потужний антиоксидант, а в клітчатці помідорів міститься корисний лікопін, який найкраще засвоюється зі смажених та тушкованих томатів.

Крупи та бобові

Щоб швидко приготувати гречку, пшеницю, горох, квасолю, їх варто попередньо замочити на кілька годин у воді. Щоб страва зберегла смак та корисні речовини, варити крупи та бобові потрібно в тій же рідині, не замінюючи її на чисту.

Досить смачними та найбільш корисними є гарніри, приготовані на пару. В розсипчасті рис, гречку та інші крупи можна додати за смаком фрукти чи овочі, які поповнять страву додатковими вітамінами.




Теги:Харчування, споживач, дієта, корисні страви, поради дієтолога, дієтолог


Читайте також



Коментарі (0)
avatar