реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Як обрати туристичний одяг на будь-який сезон

Підготовка до туристичного походу починається з вибору відповідної екіпіровки. При цьому враховуються особливості місцевості і кліматичні умови. Існують загальні правила складання гардероба для туризму:
• речі не повинні сприяти виділенню вологи і її накопичення;
• весь гардероб повинен складатися з трьох шарів.
Якщо дотримуватися цих положень, похідний одяг буде надійно захищати і не завдасть дискомфорту.

Базовий шар


Надто щільний одяг базового шару - неправильне рішення для походу в теплу погоду. В холод утеплена білизна буде виконувати свою функцію, але влітку стане причиною дискомфорту і простудних захворювань.
При виборі термобілизни для холодів слід звернути увагу на його товщину. За цією ознакою воно підрозділяється на легке, середнє і те, що використовується в екстремальних умовах. Залежно від ступеня зниження температури навколишнього середовища товщина термобілизни збільшується.

Бавовна - відмінний натуральний матеріал для різних випадків, але не для походу. Бавовняна тканина здатна вбирати вологу, що збільшує ризик застуди і стає причиною дискомфорту.

Туристичний одяг повинен бути виготовлений з тканин, здатних відводити вологу. Фаворитами у виготовленні такого туристичного одягу залишаються Columbia, The North Face та більш бюджетний, але не менш якісний одяг Norfin. Зверніть увагу на одяг з шерсті мериноса, шовк і сучасні синтетичні матеріали, які спеціально створені для пошиття такого одягу. Використання двох пар шкарпеток захистить ноги від холоду при тривалих піших переходах. Спочатку надягають тонкі шкарпетки з поліестеру, а зверху них - більш товсті вовняні.

Ізолюючий шар


Багатошаровість одягу особливо актуальна при здійсненні походу в холодну пору року. Частину його можна зняти при досягненні комфортної температури тіла, а при її зниженні знову надіти додатковий шар.
Шорти і одяг з короткими рукавами - найбільш вдалий комплект для перебування на природі в жарку погоду. В цьому випадку тіло буде дихати і ризик перегріву знизиться до мінімуму. Якщо комахи і інші фактори унеможливлюють носіння такого одягу, то сорочка з довгим рукавом та штани повинні бути виконані з легкого і міцного матеріалу.

Не можна забувати і про те, що тканина підкладки повинна відводити вологу і зігрівати в холоди. Фліс - найпопулярніший матеріал, який має малу вагу і дихаючої структурою. Шерсть і пух - відмінні матеріали, але їх необхідно утримувати в сухому стані.

Зовнішній шар


Для того щоб впевнено почувати себе в будь-якій ситуації, слід запастися курткою з водовідштовхувальним зовнішнім шаром і підкладкою на флісі. Водовідштовхувальний матеріал не дозволить промокнути, а фліс відмінно зігріє в холодну погоду. Знімна підкладка буде додатковою перевагою куртки і дозволить регулювати ступінь утеплення.

Вітрівка - відмінний варіант куртки для теплої або прохолодної погоди. Вона здатна вберегти від застуди при незначному зниженні температури повітря або поривах вітру.

Якщо має бути похід в екстремальних кліматичних умовах, то верхній одяг повинен бути виконаний з водостійкої і дихаючої тканини. Така річ буде відводити надлишки тепла і випаровування і стане перешкодою для великих крапель вологи.

Водовідштовхуючий одяг - компромісний варіант. Він дозволяє заощадити кошти на екіпірування, а щільне плетіння ниток забезпечить захист від поривів вітру і захистить при помірному дощі.
У холодну погоду не можна забувати про термоізоляційному шарі одягу. Незважаючи на те, що базовий та середній шари забезпечують надійний захист від низьких температур, додаткове тепло від верхнього одягу буде не зайвим.

Деякі речі привертають підвищеними характеристиками міцності і служать відмінним захистом від впливу вологи, але практично не дихають. Від такої куртки краще відмовитися, так як вона може стати причиною перегріву. Якщо розглядаються рівноцінні варіанти, то слід зупинити свій вибір на одязі, яка має додаткові опції. Капюшон, безліч кишень і вентиляційні клапани набувають особливого значення в поході.

Додатковий одяг


Універсальні чоботи, спеціально призначені для туризму, - кращий варіант взуття для піших походів. Ця модель однаково добре підійде для прогулянок на природі і для походу в екстремальних умовах. Їх колодка здатна підтримувати щиколотки і забезпечує захист від механічних пошкоджень ніг і укусів змій. Матеріал обов'язково повинен відштовхувати воду. В іншому випадку ноги промокнути, що стане причиною простудного захворювання. Похідні черевики - більш пластичне взуття, яка забезпечує підтримку стопи як на рівній поверхні, так і при сходженні на гору. Слід звернути увагу на моделі, оснащені якісною і надійною застібкою.

Взуття


У поході обов'язково потрібно забезпечити захист голови, тому головний убір - обов'язковий аксесуар похідного гардеробу. Шапка збереже тепло в холоди, а легка кепка або крислатий капелюх забезпечать захист від сонячних променів. Не варто вирушати в подорож і без рукавичок, якщо на вулиці стоїть мороз. Вони повинні мати водовідштовхувальний верх і зігріваючу тканинну прошарок всередині.

Рюкзак або поясна сумка допоможуть вмістити все необхідне в поході. Перші відрізняються більшою місткістю і універсальністю. У рюкзаку може поміститися комплект одягу, запаси провізії і води та інші речі, без яких в поході не обійтися. Якщо погодні умови та інші обставини не вимагають перенесення великої кількості предметів, то поясна сумка добре впорається зі своєю функцією.



Теги:споживач, одяг


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Сейчас в основном на товары цена формируется в зависимости от популярности бренда. Платить за бренд сейчас модно, но кто сказал что не продается хорошая обувь по доступным ценам https://stuff-shop.com/catalog/obuv-muzhskoe/- кроссовки, сапоги. Не говорю что не хожу в Найках и Адидасах. Просто хорошая обувь это не только всемирное имя
avatar