реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Як народжувалася "Козачка"

До 70- ліття Миколи Збарацького.

Він не дожив до цього свого ювілею - помер, працюючи у Кіптях, щоб підняти там музичну сторону громади.

Микола Збарацький, певно, найбільш став відомим завдяки пісні "Козачка", слова якої написала Надія Галковська, а виконувала Раїса Кириченко. Пісня ж народилася на наших очах - це було в поході "Козацькими шляхами" 1991 року, ще до проголошення Незалежності України. Похід проводили чернігівські товариство "Просвіта" та Народний Рух.

Народження пісні сталося під Коропом, коло озера Вить, де ми зупинилися на ночівлю. Особисто я вже пішов вкладатися спати у намет, але ще куріло багаття, ще хтось співав, хтось мугикав, а Микола Збарацький - як зараз пам'ятаю - пішов бродити у луги, оповиті туманом і там довго біліла його сорочка навипуск. Чомусь запам'яталося саме це...

Аж згодом крики всіх побудили. Народилася нова пісня! І отам під Коропом, на лузі біля багаття, яке розгорілося знову, вперше пролунало: "Я козачка твоя, я дружина твоя, пане полковнику мій синьоокий!". А назавтра публічна прем'єра пісні пройшла на площі Коропа. Вона була вщерть заповнена, але прапорців українських було тільки два - їх привезли дві сестри з Києва. Звісно, і ми були під нашим прапором.

Пісня пішла широко. Пригадую, як уже років через десять після того приїхав тесть з Луганська і, роблячи ремонт у хаті, почув цю пісню по радіо. Каже: "О, наша луганська пісня!". Я здивувався - мало сказати. Виявляється, її часто крутили по луганському радіо і тесть сприйняв за місцеву.

... Микола Збарацький родом з Ладана. Заслужений артист України. Працював у чернігівській філармонії. Мав складне життя, яке переповідати не вважаю потрібним. Власне, він сам не приховував, що і в той знаменитий похід він потрапив не з націоналістичних переконань, яких у нього ніколи не було, а просто його зумів загітувати до участі в поході Володимир Ступак, тодішній очільник чернігівського Руху. Але завдяки пісні "Козачка" Микола Збарацький увійшов в історію відродження Незалежності України на Чернігівщині.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:пісня Козачка, Микола Збарацький, Чернігівський Рух, чернігівська Просвіта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar