реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Як Куліш вийшов з Російської імперії

Нові грані нелояльності Пантелеймона Куліша Московщині - 1882 року письменник ВИЙШОВ з громадянства Російської імперії!

Але московська Вікіпедія запопадливо домалювала в біографічну табличку Куліша трикольор московського громадянства...

Ось що пишуть у групі "Пантелеймон Куліш-200":

"....1882 року Куліш вирішив остаточно порвати з Росією і переїхати до Австро-Угорщини, перенісши свою діяльність до Львова.

На той час йому було 63 роки.

З великим планами на майбутнє він вирішив змінити країну свого проживання і для того подав заяву до російського міністерства внутрішніх справ, щоб його звільнили від російського підданства.

Проте справи у Львові пішли недобре і навесні наступного, 1883-го, року Куліш повертається додому. Натомість його заява далі циркулювала коридорами різних відомств і в липні його таки звільнили від російського підданства. Цікаво, що добрих пів року Куліш проживав у Мотронівці, не відаючи про те, що вже не є підданий Рос. імперії. Він став людиною планети - юридично підданства жодної країни світу він не мав. Місцеві чиновники розгубилися, не знаючи, чи вважати Куліша іноземним підданим, чи таки російським. Це добре видно хоча б з такого питання чернігівського губернатора до міністерства внутр. справ: "как поступить с Пантелеймоном Кулишем, не имеющим письменного вида, и следует ли считать его иностранцем или русским подданым?"

У такому "підвішеному" стані Куліш прожив 8 (!) років. У квітні 1891 року поліційна управа викликала Куліша до Борзни і запропонувала скласти присягу на вірнопідданість Росії, що він тоді і зробив (м.і., у присутності борзнянського протоєрея Ісаєнка)".

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Леонітй Носенко, Ростислав Мартинюк, Мотронівка, Пантелеймон Куліш


Читайте також



Коментарі (0)
avatar