реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як депутати Менської райради український прапор піднімали

Згадує Сергій Товстоног. – В роки великих перетворень я був депутатом районної ради, відповідно став учасником встановлення у Мені державного прапора України.

Вперше меняни побачили синьо-жовтий прапор на першотравневій демонстрації 1991 року. Після того як пройшли офіційні колони демонстрантів, на міській площі з’явилися cемеро активістів-рухівців: прапороносцем був В.Суліменков.

А 18 вересня 1991 року Верховна Рада прийняла постанову «Про прапор України», надавши синьо-жовтому стягу статус офіційного. Члени Народного Руху України на чолі з О. Наумчиком прийшли на чергову сесію райради з синьо-жовтим прапором. Отримавши дозвіл бути на ній присутніми, вони домоглися прийняття рішення про його встановлення над будівлею райради. Усвідомлюючи, що цей момент історичний, депутати вирішили ще й сфотографуватися із цим прапором на згадку.

І тут виникла колізія. Річ у тому, що керівництво райради не погодилося на демонтаж із будівлі державного прапора УРСР. У свою чергу рухівці не погодилися на таке фотографування. Мовляв, якщо так, то і висіти наш прапор поряд із прапором Радянської України не буде! Власного синьо-жовтого полотнища у райраді не було: тоді нова українська атрибутика тільки починала з’являтися. Як наслідок синьо-жовтий прапор встановили дещо пізніше, вже в буденній обстановці. Певний час майоріли два стяги символізуючи непрості моменти утвердження нашої державної незалежності.

Офіційно в зал сесійних засідань Менської райради український прапор був внесений наприкінці січня 1992 року… Отож перед початком сесійного засідання я зайшов до заступника голови райради П. Маховика і повідомив, що на сесії пропонуватиму внести і встановити в залі синьо-жовтий прапор України, уже тепер державний прапор України. До цієї пропозиції він поставився схвально. Пропозицію депутати підтримали одностайно і доручили мені виконати це рішення. Прапор України депутати зустріли стоячи і бурхливими оплесками.

Іван КИРІЄНКО



Теги:чернігівський Народний Рух, мена, прапор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar