реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Із Сум до Чернігова повернувся дощ

У культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» в Чернігові відбулася зустріч із поетом, головою правління «Мистецького центру «Собор», членом Ради і виконавчим директором громадської організації «Сумське земляцтво в м. Києві» і просто креативною людиною Миколою Гриценком, який представив книгу поезії «Повернення дощу» («Альтерпрес», Київ, 2010).
Микола Гриценко, нині «столичний сумчанин», автор тексту гімну міста Сум, низки популярних пісень, що стали лауреатами Всеукраїнських фестивалів: «Пісня року», «Сумська мелодія», «Дві долі», «Юності пора» та інших. Микола Гриценко — Лауреат Всеукраїнських літературних премій імені Леоніда Глібова, Олександра Олеся, Івана Кошелівця та Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов».
В 1998 році Микола Гриценко був ініціатором створення в Сумах обласного громадського об’єднання «Мистецький центр «Собор». Мистецький центр «Собор» став консолідуючою організацією митців краю, представників різних громадських осередків. Автор ідеї відкриття пам’ятнику символу міста Сум – «Сумки».
З 2000 року живе й працює в Києві. Був керівником прес-служби Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, головним редактором журналу «Вісник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».
«Я люблю творити поезії у класичній формі, - зізнався Микола Гриценко, - не приємлю штукарства, авангардизм – гри форми. Коли поет починає себе шукати не в змісті, а в формі то це від слабкості. Справжній поет повинен себе знайти в алфавіті, в словах, що давно всім відомі. Знайти і висловити себе через нові образи.

Поділився митець і секретом творчого успіху, зокрема створення тексту гімна міста Суми.
- Перед створенням гімну я вирішив, що не потрібно вдаватися в деталі, про щось згадаєш, про щось забудеш. Тож я вирішив виокремити загальне, на протистоянні сумно – радісно, додав про чарівних сумських дівчат. Великою мірою в цьому заслуга мого колеги композитора Валерія Козупиці.
Є місто слави і звитяг,
Козацьке місто України.
Як світле небо його стяг
Над куполами гордо лине.

Приспів:
Ми любимо, ми славимо
Рідне і святе
Суми – місто радості,
Вічно молоде.

Про Суми слава у віки
Хай лине гордо і врочисто.
Над берегами Псла-ріки –
Найкраще в світі наше місто!

Приспів:
Ми любимо, ми славимо
Рідне і святе
Суми – місто радості,
Вічно молоде.

Як вже було зазначено вище, Микола Гриценко є автором ідеї спорудження символу Сум – пам’ятника «Сумці». Пам'ятний знак споруджений в історичній частині міста — на вулиці Воскресенській поряд з приміщенням громадсько-мистецького Центру «Собор», де традиційно відбуваються зустрічі з відомими земляками, презентації та інші художні й клубні заходи, просто перед Воскресенською церквою. Скульптор — випускник Київської художньої академії Олексій Шевченко. Пам'ятний знак «Сумка» являє собою оригінальну скульптурну композицію, центральним елементом якої є колодязь-фонтанчик, над яким встановлено арку (знак небесного склепіння, безкінечності). З арки звисає сумка (торбина) з грошима і тризубим гаком, а з неї начебто «витікає» річечка Сумка. На арці праворуч — зображення Воскресенської церкви, а ліворуч — Спасо-Преображенський собор.

Сумка з грошима зі стікаючими краплинами життєдайної води не лише образно передає місцевий переказ, а сама́ по собі символізує джерело життя і достатку, має стати талісманом благополуччя Сум.
Пам'ятний знак доповнює карта Сумської області, на якій він встановлений. Карту викладено з маленької квадратної плитки, і розміщених на ній табличок всіх районних центрів області. Цей
Пам’ятний знак вже став символом міста. Біля «Сумки» відбуваються міські урочистості, його обов’язково відвідують молодята та гості міста.
А взагалі поета потрібно слухати і споглядати, тому пропонуємо оцінити доробок тонкого лірика Миколи Гриценка, переглянувши відеосюжети.




Теги:Інтермеццо, Гриценко, Суми, Поезія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar