реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Іван ЗАЄЦЬ: «Україну підштовхують до лінгвістичної громадянської війни»

«Рішення позачергової сесії Одеської міської ради щодо надання російській мові статусу регіональної, а також скликані для ухвалення аналогічного рішення сесії Донецької облради та Кримського парламенту, засвідчують, що режим В.Януковича штовхає суспільство до надзвичайно небезпечної лінгвістичної громадянської війни», - вважає народний депутат України, представник об’єднання патріотичних сил Наша Україна Іван ЗАЄЦЬ. Він застерігає: «Політика, коли порядок застосування державної мови визначається на місцевому рівні і прямо залежить від меншості, закінчується протистоянням, і, як правило, розвалом держави».
«Оскільки такі рішення місцевих рад йдуть в руслі нелегітимних мовних рішень парламентської більшості і Президента України, то вони також є нелегітимними», - стверджує політик. Натомість він зауважує, що «таке рішення засвідчує інтенсифікацію процесів деукраїнізації України, перезаснування української національної держави на державу з російською політичною і культурною традицією». «Це рішення має відкрити очі й на те, що режим Януковича на шляху до перетворення України на кілька російських губерній готовий витерти з життя усі, крім російської, національні меншини», - заявив депутат.
З огляду на все, Іван ЗАЄЦЬ закликав рішуче засудити це рішення як сепаратистське і таке, що підриває єдність суспільства та цілісність держави. Політик також вимагає від Генеральної прокуратури опротестувати це рішення як антиконституційне.
Окрім того, Іван ЗАЄЦЬ заявляє про те, що «оскільки підписаний мовний «закон» є не просто виборчою технологією, а замахом на українську націю та базові засади української державності, патріотичні сили повинні вже зараз організувати всебічний опір його запровадженню і зокрема, терміново скликати широкий форум політичних партій і громадських організацій на захист української мови.

Прес-служба «Нашої України»





Коментарі (9)
avatar
1
таки як заець и пидштовхують
avatar
2
И когда этот придукрок престанет косить под Кобзаря ? Давно ли его из сумасшедшего дома выпустили ? Митингует-то одна сторона - русофобствующие нацики, а русские и здравомыслящие украинцы молчат ? Нацики с ними хотят воевать ? Уж лучше тогда отдать Львов вместе с Зайцем отдать полякам - пусть там порассказывают про "культурную" столицу !!!
avatar
3
Де-юре держава Україна - унітарна держава, а де-факто федеральна.
Ніхто сьогодні не заставить Південь і Схід України молитися Папі римському, а Галичину - Патріарху московському.
Якщо хтось силою наміриться зробити Українську державу унітарною де-факто на донецький чи галицький кшалт, то в Галичині відновиться УПА, а на Донеччині "Молода гвардія", - говорячи образно.
Буде не так, як комусь хочеться, а так як буде. Глобалізація все пригладить і пристрасті вгамує.
avatar
4
Скільки можна дурниці розповсюджувати по понятіям!? Розберіться з термінами.
Головна ознака унітарності - це коли на всій території держави діє однакове законодавство(прийняте одним органом) і не має інших законодавчих суб"єктів.
Федерація - це коли у середині держави частину певних законів(наприклад, освіта, право, про суди тощо) приймають законодавчі органи окремих суб"єктів, що входять у цю державу.
Тож які такі інщші закони повинні діяти в Криму чи Галичині якщо Україна давно уніфікує своє законодавство з ЄС і ратифікує всі міжнародні конвенції, в т.ч. про захист мов?
Інша справа, що трактують їх у нас горяєви, калеєснікі і ківалови...
avatar
5
В тому то й суть, пане Сергію, що закони однакові, де-юре все в порядку, а фактично донецькі, галичани, гуцули, татари та інші живуть своїм життям і єднання немає. У всіх свої цінності, ідеали, звичаї, цілі.
А політики та попи їх ще більше роз'єднують та накаляють страсті.
Куди схиляються народи України і в якому напрямку Україна своїм броуновським рухом розвивається - покажуть вибори.
avatar
6
Горяєве, народами України є тільки українці і татари кримські, караїми, гагаузи, кримчаки, Всі інші є громадянами держави Україна іншого етнічного походження, які мають власні держави. Навіть колишні іудеї)євреї, жиди - укр.) тепер є усі ізраїльтянами, а колишні великорускіє - росіянами.
avatar
7
Громадяни України "іншого етнічного походження", навіть негри та араби, живуть в Україні, мають такі ж права, як і етнічні українці, і залежно від їх чисельності впливають на життя в Україні. Вони теж люди, тому й належать до народу України.
Найбільший вплив в Україні мають самі знаєте хто із народів не українського походження та примкнувші до них ЕТНІЧНІ УКРАЇНЦІ.
avatar
9
горяєве, що таке дивна потвора у вашій уяві "народ України"? Назвіть хоч один закон де цей термін застосовується. Є український народ і громадяни України. Амінь.
avatar
8
Мало бути титульною нацією і чисельно переважати, треба ще й мати потенціал, насамперед еліти.
Наявне виборче законодавство не дозволить нам обрати справжню еліту. Альтернатива - в активізації інститутів громадянського суспільства на міжнародній правовій основі.
avatar