реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Іван Куровський: пенсії від регіоналів виросли аж на 60 копійок!

Прес-конференція народного депутата України (фракція БЮТ), голови Чернігівської обласної організації ВО «Батьківщина» Івана Івановича Кіровського була присвячена дуже актуальній темі — новим соціальним стандартам, тобто підвищенню рівня прожиткового мінімуму і відповідно пенсій та зарплат. Враховуючи важливість теми, у прес-конференції також взяли участь народні депутати з фракції БЮТ Борис Шиянов та Валерій Дубіль. Як зазначив І. Куровський, його колеги по фракції, як і він сам, закріплені по певних районах, виборчих округах Чернігівщини. Але працюють спільно, злагоджено, охоплюючи всю територію області. Ось і на цю зустріч з журналістами преси, радіо і телебачення, яких зібралося дуже багато, прибули всі разом.

Свій виступ Іван Іванович Куровський почав з того, що в цьому 2009 році, не дивлячись на те, що це рік дуже непростої фінансово-економічної кризи, Уряд, очолюваний лідером БЮТ Юлією Тимошенко, виконував і виконує всі свої соціальні зобов’язання, в тому числі щодо фінансування бюджетної сфери, виплати заробітної плати і пенсій громадянам . Більше того : при тому, що в ряді європейських країн, в тому числі й доволі заможних, у зв’язку з кризою припинили підвищення зарплат і пенсій, а подекуди зарплати змушені були й знизити, в Україні змогли навіть поступово підвищувати мінімальні пенсії : за рішення Уряду вони піднімалися тричі, щоквартально, і цього року вже зросли на 28,4 гривні. Практично пенсії зростають на рівень інфляції і покривають цей рівень.

Тому більш ніж дивним , явно невмотивованим з економічної точки зору, а більше викликаним чисто агітаційними, передвиборними причинами, депутат назвав недавно прийнятий Верховною Радою України закон про нові соціальні стандарти. Цей закон, прийнятий з ініціативи опозиції, насамперед Партії регіонів, на перший погляд виглядає начебто, як турбота про соціальний захист людей, про що зараз багато говорить опозиція. Адже передбачено зростання рівня прожиткового мінімуму і, відповідно, мінімальних пенсій, зарплат, що тягне за собою підвищення заробітку загалом для бюджетників. Але коли проаналізувати цей закон уважніше, виникає багато серйозних запитань. І не лише стосовно того, де негайно взяти додаткові кошти в бюджеті, адже підвищення мають іти вже з 1 листопада.

Виявляється, самі ці підвищення давно вже впроваджуються урядовими постановами і практично нічого додаткового людям не дають. Більше того, для ряду категорій пенсіонерів, насамперед, тих, які отримують пенсію в її середньому розмірі, задеклароване законом «підвищення» насправді обернулося…зниженням. Причина в тому, що автори закону, очевидно, більше думаючи про політику, ніж про економіку, взяли в основу розрахунків рівень пенсій, які були на початок цього року і які давно вже підвищені Урядом, що ввів доплати до них. Тепер же вийшло так, що при впровадженні норм цього закону 6 мільйонів пенсіонерів отримають пенсію, зменшену на 23,4 гривні. Для тих же, хто отримував пенсії, нижчі від прожиткового мінімуму, пенсія начебто зросте, але просто на смішну суму: “аж”…на 60 копійок.

Характеризуючи новий закон як передвиборчий популізм, І, Кіровський зазначив, що навіть у тій же фракції Партії Регіонів чимало депутатів, особливо тих, які безпосередньо зв’язані з виробництвом, критикують ці нововведення, наголошуючи, що вони негативно вплинуть на економіку. Але для голосування таки вдалося набрати більшість голосів, залучивши ряд депутатів інших фракцій.

Тему доповнили колеги-депутати. Так, Борис Шиянов, котрий назвав новий закон «піар-акцією Партії регіонів», зазначив, що збільшивши пенсії простим людям на копійки, закон передбачає ріст пенсій високопосадовцям на тисячу гривень. Валерій Дубіль наголосив, що в періодж кризи треба було б, за прикладом багатьох країн, об’єднувати зусилля політичних сил, а не робити такі чисто пропагандистські акції.

Природно, на прес-конференції було піднято і ще ряд важливих тем, які детально висвітлив І. Куровський. Говорячи про формування й прийняття Державного бюджету України на 2010 рік, він зазначив, що, на жаль, не бачить у парламенті з боку багатьох політичних сил великого бажання прийняти в найкоротший термін збалансований головний фінансовий документ держави. Про це засвідчило і голосування щодо нового Бюджетного кодексу. То ж, схоже, що новий рік країна зустріне без прийнятого Державного бюджету.

Було піднято й таку важливу тему, як Урядова програма житлового будівництва, насамперед, спорудження дешевого соціального житла. До неї напряму причетний І, Кіровський, як засновник потужної компанії «Житлобуд», що чимало споруджує й на Чернігівщині. Роботи ці ведуться компанією в 5-ти районах. Ось і щойно в Бобровиці здано в експлуатацію 85 квартир, які Уряд викупив для людей, що понад 20 років стояли у квартирних чергах, В тому числі квартири безкоштовно отримали понад 20 багатодітних сімей.

Ще одна важлива тема — безкоштовна видача державних актів на приватизацію присадибних ділянок, що почалася цієї осені згідно постанови Кабінету міністрів. Журналістів цікавило. як саме проходить цей процес в нашій області. На це І. Куровський повідомив, що на 257 тисяч власників ділянок, які мають право на їх приватизацію і далеко не всі з яких ще подали на це заяви, вже виготовлено 101 тисячу актів. Швидкими темпами йде їх безкоштовна видача громадянам. Лише за останній місяць видано 11 тисяч актів. Для порівняння — до виходу урядової постанови за місяць в області видавалося всього десь по тисячі актів. Справа ця може йти ще швидше, наголосив депутат, але чимало чиновників просто не звикли працювати в напруженому темпі. Тому щойно у депутата була серйозна розмова на цю тему в Держкомземі України і він сподівається, що тепер справи пришвидшаться. Принаймні, в першому кварталі наступного року видача цих актів згідно урядової постанови має в нашій області завершитися.

Підводячи підсумки прес-конференції, Іван Іванович Куровський підкреслив, що Блок Юлії Тимошенко., очолюваний прем’єром уряд намагаються робити все можливе для соціального захисту людей. Реального, а не задля політичної агітації.
Петро АНТОНЕНКО.




Теги:пенсії, соцстандарти, БЮТ, пр, Куровський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar