реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Історія в книзі Бориса Мазура

Минулої суботи в Історико – краєзнавчому музеї с. Оленівка (Ніжинщина) відбулася без жодного перебільшення знакова подія для села, для району – презентація книги Бориса Юхимовича Мазура «Нариси історії села Оленівка», яка складається із трьох частин: «Оленівка від найдавніших часів до сьогодення», «Історія Оленівської школи», «Ганнина Пустинь – перлина культури Сіверщини». Книга вийшла дуже змістовна і якнайкраще ілюстрована.

Цю книгу Борис Юхимович Мазур виношував і створював роками, збираючи по крихточці, по краплинці фактичний матеріал із архівних документів, свідчень жителів - старожилів села Оленівка про ті чи інші події.

У кожного із нас безцінним скарбом лежить на денці душі спогад про місце, де народилися і виросли, про наших рідних батьків, дідів, пращурів, які споконвіку жили на цій благословенній землі.

І куди б нас не закинула доля – в пам’яті завжди жевріє згадка про рідну батьківську хату, про козацьку Оленівку.Чим далі у часовому вимірі відходить минуле, тим яскравішими стають спогади про рідний край, про рідне село.

Книга допоможе «доторкнутися» до конкретних дат, подій, людей, з яких, власне, і складається історія рідного краю.

Історія Оленівки є невід’ємною частиною історії Чернігівщини, всієї України.«Нариси історії села Оленівка» наскрізь просякнуті високим почуттям любові до рідного села, до людей, які гордо називають себе оленівцями. Саме почуттям любові і самоповаги виплекана ця книга, а отже, приречена бути потрібною не тільки нам, але і нашим дітям та онукам.

Безперечно автора бентежить нелегка доля людей, подекуди трагічні події, що відбувалися в нашому краю.
У XX столітті Оленівка пережила дві світові війни, революцію, голодомор, сталінський терор, нацистську окупацію, колективізацію, деколективізацію, урбанізацію та інші трагедії та виклики.

Щоразу дивуюся творчій насназі Бориса Юхимовича, його активній життєвій позиції і небайдужості до подій, які мали місце на наших теренах багато років тому чи відбуваються в наші дні.
Він одним із перших разом із дружиною Марією Іллівною підтримав ініціативу і ввійшов в творчу групу по створенню Оленівського історико – краєзнавчого музею, в експозиціях якого знайшли чільне місце і його пошукові здобутки. Найціннішими у цьому сенсі є опитування селян про життя та події різних періодів, свідчення очевидців подій минулого.

Таким чином, книга буде сприяти вихованню патріотизму, поваги до наших предків, які жили, працювали, боролися в минулому, які гідні поваги і наслідування. Почуття любові до «малої Батьківщини» неодмінно будуть стосуватися і великої Батьківщини – України, будуть важливим чинником формування активної життєвої позиції підростаючого покоління.

А 13 січня Борис Юхимович у крузі рідних та друзів святкує свій 75 день народження. Ми бажаємо нескінченного запасу сил і мужності, незгасного оптимізму і здоров'я, неймовірного щастя і достатку, незаперечних перемог і досягнень, несподіваних сюрпризів і везіння, безсумнівного щастя і любові.

Микола РУЧКА



Теги:Борис Мазур, Оленівка, історія сіл, ченігівський Рух


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Цікаво, що є в книзі про Оленівську сотню Ніженського полку Війська Запорозького.
avatar