реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Історія «приХВАТизації» КП «Ліки України»

КП «Ліки України» знов опинилося в центрі уваги громадськості. У понеділок, 2 грудня, на сесії Чернігівської облради депутати вчергове намагалися виставити на продаж майновий комплекс. Однак, не так сталося, як гадалося: рішення опротестували й перенесли розгляд на наступну сесію. Пояснення просте – більшість депутатів не мали часу ознайомитись з переліком об`єктів. Документ оприлюднили лише вранці, перед засіданням президії.
Але повернемось до початку історії.

Резонансна новина щодо можливої незаконної приватизації КП «Ліки України» Чернігівської обласної ради сколихнула Чернігівщину більше року тому.

Перші дзвіночки пролунали ще навесні 2018 року, коли начальник управління комунального майна облради Андрій Бунін проштовхнув на розгляд сесії нову редакцію Положення УКМ Чернігівської обласної ради. Цей, на перший погляд невинний документ, технічно змінював порядок передачі комунального майна в оренду. А в результаті - дозволяв керівнику УКМ самостійно, без погодження депутатів облради, розпоряджатися власністю громади.

Історія побачила продовження в жовтні 2018 року. Тоді Бунін без публічного обговорення на сесії і без контролю з боку депутатів видає наказ про передачу в оренду цілісного майнового комплексу «Ліки України»… приватному ТОВ. Його назвали так само – «Ліки України». Серед його власників підприємство «ОССО» та ТОВ «Скай-Лаб», кінцеві бенефіціари останньої – це офшорна компанія Фріланд Інвестмент ЛТД, Беліз (пов’язана з бізнес-групою «Європа», близька до депутатів обласної ради від Радикальної партії Ляшка та «Батьківщини»), а також Назаренко (бізнес-партнер іще одного депутата обласної ради від БПП).

Для розуміння масштабу зловживань наведемо деякі факти. КП «Ліки України» створене у 1999 році при Чернігівській обласній раді. Це потужне підприємство, що має одну з найрозвиненіших мереж об`єктів нерухомості - 52 аптеки, 61 аптечний пункт та аптечний склад, лабораторії, житловий фонд. Загалом – 114 об`єктів. Такий майновий комплекс, навіть за дуже приблизними підрахунками, може вартувати близько півмільярда гривень. Але майно так поспішали віддати в оренду, що «встигли» оцінити його буквально за кілька днів.

Втім, самої оренди «прихватизаторам» було недостатньо. У лютому 2019 року керівник Управління комунального майна облради Бунін робить черговий крок – починає реорганізацію комунального підприємства шляхом приєднання до приватного ТОВ «Ліки України». А керівник КП «Ліки України» Назаренко на наступний день після наказу про реорганізацію звільняється і одразу ж стає керівником вже приватного ТОВ «Ліки України», отримавши 13% акцій у власність.
За оцінками експертів, ситуація довкола КП «Ліки України» – ретельно спланована схема по захопленню комунального майна. Припиняти діяльність комунального підприємства рішенням окремого чиновника - незаконно. На це має право лише засновник - Чернігівська облрада. Тож державний реєстратор також незаконно почав процедуру припинення діяльності комунального підприємства без рішення облради.

По факту ж маємо склад злочину, передбаченого ст. 364 ККУ, «Зловживання владою або службовим становищем», вчиненого посадовими особами управління комунального майна Чернігівської обласної ради та зацікавленими особами комунального підприємства «Ліки України».

Якщо б спритним чиновникам та депутатам вдалося реалізувати свій план, логічним фіналом стала б ліквідація комунального закладу і передача майна в приватні руки.

Після гучного розголосу в ЗМІ правоохоронці змушені були відреагувати. Наразі, за рішенням суду, процес ліквідації КП «Ліки України» зупинено. А щодо самої процедури передачі в оренду майна відкрите кримінальне провадження.

Варто наголосити, що майно комунального підприємства «Ліки України» - це власність всієї громади, а не колективу підприємства. Крім того, КП займає важливу соціальну складову в житті регіону, є учасником державної програми «Доступні ліки».

Якщо правоохоронцям вдасться повернути майно громаді, то цей випадок може увійти в історію.

За матеріалами чернігівських медіа



Теги:Чернігівська обласна рада, Бунін, Корупція, Атрошенко, Куліч, Ліки України


Читайте також



Коментарі (0)
avatar